Maksale kujutavad lisaks ravimitele ohtu ka ravimtaimed (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Ravimtaimed.
Ravimtaimed. Foto: Elena Elisseeva / PantherMedia / Elena Elisseeva

Paljud ravimid võivad maksafunktsiooni kahjustada või elundi tööd mõjutada. Siiski nõrgestavad vähesed ravimid maksa sedavõrd, et tekiksid maksaprobleemidele tüüpilised haigusnähud: kollatõbi, kõhuvalu, sügelus ja kergesti ilmuvad sinikad. 

Arstide kasutatav termin – ravimitest tingitud maksakahjustus – viitab igasugusele kahjustusele, olenemata sellest, kas sümptomid esinevad või mitte. Sama terminit kasutatakse ka ravimtaimede ja toidulisandite tekitatud kahjude kohta, mis ei pruugi sageli üldse väiksemad olla.

Maks on mürgikahjude esimene sihtmärk, sest organ töötleb kõike, mis alla neelatakse. Paljud taimed sisaldavad pürrolisidiini alkaloide, mis võivad maksa kahjustada. Mõnikord on nendega nakatunud ka piim, mesi või teravili. Pürrolisidiini alkaloidid võivad väikses koguses maksa kahjustada järk-järgult pika aja jooksul. 

Korraga suures koguses tarbides võivad kemikaalid ummistada maksa veenid ning blokeerida maksa verevarustuse. Maksakahjustusi võivad põhjustada ka sellised ravimtaimed Camellia sinensis, mida kasutatakse rohelise ja musta tee valmistamiseks, vereurmarohi, tarinõges, indiaanimündi õli. Alkoholi tarbimine suurendab maksakahjustuse riski, sest alkohol kahjustab maksa ainevahetust. Lisaks vähendab alkoholi tarbimine keha antioksüdantide taset, mis maksa kaitsevad.

Kui ravimitest tingitud maksakahjustus avastatakse varakult, on paranemise väljavaated paremad. Maksafunktsiooni testid näitavad, milline on ensüümide tase maksas, mis on üks peamisi maksakahjustuse näitajaid. Paljude ravimite ja toidulisandite puhul riski ei teata. Kui see on aga teada, seisab info potentsiaalse maksakahjustuse riski või patsiendi jälgimise vajaduse kohta ravimite infolehel.

Paratsetamooli ja alkoholi koosmõju on ohtlik

Kombinatsioonis alkoholiga võib paratsetamool põhjustada kõrvalmõjusid ja tõsiseid maksakahjustusi. See võib juhtuda, kui ravimit tarbivad liigses koguses inimesed, kes joovad seejuures regulaarselt alkoholi ja kellel on alkoholism. Samas on Suurbritannia riikliku terviseameti (NHS) andmete kohaselt selle valuvaigisti võtmise ajal väikeste alkoholikoguste tarbimine ohutu.

Võimalike paratsetamooli ja alkoholi samaaegse tarbimise kõrvalmõjude hulka kuuluvad kõhuvaevused, veritsus ja haavandid, maksakahjustus, südame pekslemine. Tootjate praeguste soovituste kohaselt peaksid inimesed, kes tarbivad üle kolme alkohoolse joogi ühiku päevas, pidama enne paratsetamooli võtmist nõu arstiga. 

Maksale ohtlikud ravimid 

Ravimitel pole ainult kasulikud, vaid ka kahjulikud kõrvaltoimed. Sageli kasutatavatest ravimitest võivad maksakahjustust põhjustada:

  • paratsetamool,
  • antibiootikumid,
  • statiinid,
  • mittesteroidsed põletikuvastased ravimid (ibuprofeen, nimesuliid),
  • seentevastased ravimid,
  • tuberkuloosivastased ravimid,
  • kontratseptiivsed ravimid jm ravimid.

Inimesed sageli alahindavad seda, et mitut ravimit samal ajal tarvitades ja nende koostoimeid teadmata mürgitavad ja kahjustavad nad maksa. Esmalt tekivad oksendamine, iiveldus, üldine halb enesetunne, ebamugavustunne roidekaare all. Hiljem kaob isu ja kehakaal langeb. Tekib arusaadamatu nõrkus, inimene tunneb väsimust, ei taha töötada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles