Tuntud telearst ei märganud oma emal neid Alzheimeri sümptomeid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Oz lahkas ema Alzheimeri diagnoosi oma saates.
Oz lahkas ema Alzheimeri diagnoosi oma saates. Foto: Kuvatõmmis Youtube videost

Oma tervisealase telesarja poolest tuntud arst Mehmet Oz peaks olema Alzheimeri sümptomite ekspert. Küll aga ei märganud ta neid oma emal.

59aastane südamekirurg sõnas, et ei pannud absoluutselt tähele, et ta ema ilmutas ühe kardetuima haiguse sümptomeid. Mees teatas hiljuti oma saates, et tema 81aastasel emal on Alzheimeri tõbi.

Kuigi diagnoosi saamine oli valus, oli Ozi sõnul veelgi piinarikkam see, et märgid haigusest olid nähtaval juba palju varem. Näiteks ei märganud Oz, et ema oli viimasel ajal kangekaelsemaks muutunud, oma isiklikke asju võõrastele jaganud, tavaliste ülesannete täitmisega raskustes olnud ning asju valedesse kohtadesse asetanud.

Ema diagnoos andis Ozile aimu ka tema enda geneetilisest taustast. Tuli välja, et tal on APOE4 ehk Alzheimeri geen, mis suurendab haiguse tekkimise riski. Samuti sai arst teada, mida teha, et oma isiklikku riski vähendada ning on sellest ajast kolesterooli alandamiseks võtnud oomega-3 toidulisandit.

Hiljutised Alzheimeri uuringud on näidanud, et meditatsioon aitab haigust ennetada ning liigne päevane magamine ja migreenid võivad olla varasteks sümptomiteks. Isegi neil, kel on geneetiline eelsoodumus dementsuseks, on võimalik oma riski tervisliku elustiiliga vähendada, rõhutas arst. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles