USA naine sattus näokreemi koostisosa tõttu koomasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kreem sisaldas väga mürgist elavhõbeda vormi.
Kreem sisaldas väga mürgist elavhõbeda vormi. Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki

USA naine langes koomasse, sest kasutas Mehhikost pärit elavhõbedat sisaldanud kortsudevastast kreemi. 

Sacramentos elav 47aastane naine läks juulis erakorralise meditsiini osakonda tuimusega kätes ja jalgades, tema kõne oli kohmakas ning tal oli probleeme kõndimisega. Kuigi sellised sümptomid viitavad insuldile, polnud tema puhul tegu selle eluohtliku haigusega, vahendas KRCA-TV. Selgus, et sümptomid tulid väga kõrgest metüülelavhõbeda tasemest veres. 

Naine on sellest ajast haiglas olnud, rääkis tema poeg. Lõpuks ei suutnud ta rääkida ja langes koomalaadsesse seisundisse. Naise poeg ütles uudistekanalile, et tema teada kasutas ema Mehhikost pärit toodet juba aastaid kaks korda päevas. Naine ostis kreemi tuttavalt ja poja sõnul oli see toiminud paremini kui poes müüdavad kreemid.

Sacramento terviseameti tervisevolinik Olivia Kasirye rääkis, et kreem sisaldas väga mürgist elavhõbeda tüüpi, metüülelavhõbedat. See on ameti sõnul ühtlasi esimene kord, kui metüülelavhõbeda mürgistus saadakse näokreemist. Kasirye sõnul pole teada, kas metüülelavhõbe lisati kreemi kogemata või meelega.

Kõige sagedamini puutuvad inimesed metüülelavhõbedaga kokku kala ja koorikloome süües, mis seda toksiini sisaldavad. Kokkupuude nahaga võib WHO andmetel mõjutada kesk- ja perifeerset närvisüsteemi ja tekitada värinaid, mälukaotust, kognitiivseid ja mäluhäireid. Keskmine kogus metüülelavhõbedat veres, mis võib tulla kalasöömisest, on umbes viis mikrogrammi liitri vere kohta. Haiglasse sattunud naisel oli 2,630 mikrogrammi vereliitri kohta. Kui metüülelavhõbe satub nii kõrgele tasemele, võib see jõuda ajusse ning seda ei ole võimalik enam ravimitega tagasi pöörata.

WHO teatas 2017. aastal, et elavhõbedat kasutati naha valgendamise toodetes, mis pärssisid melaniini ja kaotasid pigmentatsioonilaike, aknearme ja ühtlustasid nahatooni. Elavhõbedaid sisaldavaid tooteid müüdi USA ravimiameti andmetel ka kortsuvastaste kreemidena. Amet hoiatas, et selliste toodete kasutamine võib nahka kahjustada kontakti kaudu ning elavhõbeda aurude sissehingamisel.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles