Kolm lihtsat muudatust võivad päästa 94,3 miljoni inimese elu (1)

Lilian Laanepere
Copy
Toitumine ja füüsiline aktiivsus aitavad hoida tervist.
Toitumine ja füüsiline aktiivsus aitavad hoida tervist. Foto: Shutterstock

Teadlased selgitasid välja, et kolm lihtsalt muudatust inimeste elustiilis võiks päästa järgmise 25 aasta jooksul 94,3 miljonit elu.

Südamehaigused on maailmas peamine varajase surma põhjus ning haigestumise suurimad riskifaktorid on liigne soola tarbimine, kõrge vererõhk ja transrasvade tarbimine. Uuringus vaadeldi Maailma Terviseorganisatsiooni globaalseid terviseandmeid ning mitmete rahvusvaheliste uuringute tulemusi. Leiti, et vererõhu normi piires hoidmine võib järgmise 25 aasta jooksul pikendada 39,4 miljoni inimese elu. Samuti leiti, et naatriumi vähendamine toidus 30 protsenti ennetaks 40 miljonit surma. Eksperdid soovitavad tarbida päevas maksimaalselt 2300 milligrammi naatriumi, kuid keskmine inimene tarbib päevas 3400 milligrammi. See suurendab oluliselt südamehaiguste riski. Transrasvad suurendavad diabeedi, südamehaiguste ja insuldi riski ning nende vältimine ennetaks 14,7 miljonit surma. 

Vererõhu normi piires hoidmine on teadlaste hinnangul nendest kolmest muudatusest kõige lihtsam samm, sest selle puhul on abiks ravimid ja regulaarne füüsiline aktiivsus. Soola ja transrasvade koguse vähendamine levinud toidukaupades võib aga olla keerulisem ning vajab teavitustööd ning riiklikke programme. Näiteks langes Suurbritannias riikliku algatuse tulemusel soola tarbimine 2003–2011 15 protsenti. Taanis on alates 2004. aastast transrasvad keelustatud ning sellel on juba positiivne mõju inimeste tervisele – südamehaigustesse suremise risk on nüüdseks neli protsenti väiksem. Praeguseks on transrasvad keelustatud ka USA-s, Kanadas ning mitmes Euroopa riigis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles