Teadlased said jälile põhjusele, miks me vananedes paksuks läheme

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Paisuv vööpiirkond on paljude keskealiste inimeste jaoks tüütu lisand, millega elus vanemaks saades hakkama tuleb saada. Nüüd usuvad teadlased, et on nähtuse põhjusele jälile saanud – ning ei, asi pole selles, et kuivatis tõmbuvad riided kokku.

iNews vahendab, et teadlaste uuringute kohaselt võtab keskmine inimene juurde 20 protsenti oma täiskasvanuea kehakaalust – eeldades, et toidutarbimine, füüsilised harjumused ja teised kaalu mõjutavad faktorid ei muutu. Kaalutõusu saab ära hoida vähem süües ning rohkem trenni tehes, kuid põhjuseks on tõsiasi, et meie rakud muutuvad ajaga vähem efektiivseks ja ei suuda kogunenud rasvast enam nii kergelt lahti saada, leiab uus uuring.

Rasv, mida kohe energiaks ära ei kasutata, liigub rasvarakkudesse. Seal lõhustatakse see aegamööda rasvhapeteks ning glütserooliks, mis omakorda vabastatakse vereringesse. Seal lõhustatakse neid veelgi ja lõpuks väljuvad need kehast uriini või hingamisega.

Protsess muutub aga inimese vananedes aeglasemaks, mis tähendab, et rasvarakkudes hoitakse rohkem rasva. Karolinska instituudi professor Peter Arneri sõnul aitab nende avastus sillutada teed tuleviku kaalukaotusravimitele.

«Tulemused viitavad esimest korda, et rasvkoes aset leidvad protsessid reguleerivad vananedes kehakaalu. See võib tulevikus anda meile uusi võimalusi ülekaaluga võitlemiseks,» ütles Arner.

Edasi uurivad teadlased, millised geenid on vastutavad kiiruse eest, millega rasvu ehk lipiide töödeldakse. Uuring avaldati ajakirjas Nature Medicine ning kaasa lõid lisaks veel teadlased Uppsala ülikoolist ning Lyoni ülikoolist Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles