Kuidas mõjub tervisele liigne valgutarbimine?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Valgupulbriga võib liialdamine lihtsam olla kui toidust saadud valkudega.
Valgupulbriga võib liialdamine lihtsam olla kui toidust saadud valkudega. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Valkude tervislikkusest räägitakse palju. Need annavad meile kaunid juuksed, lihased, aitavad kaalu kaotada, luid ja vererõhku tervislikuna hoida.

Valgud koosnevad aminohapetest, mis on lihaste ehituskivideks. Lihaste säilitamiseks, taastamiseks ja kasvatamiseks on valkude tarbimine möödapääsmatu. Toitumisnõustja Amy Kubal rääkis portaalile Deccan Chronicle, et probleemid tekivad siis, kui head asja saab liiga palju.

Soovituslik päevane valgukogus on 0,8 grammi keha kilogrammi kohta. Kuid suurem energiatarbimine tuleks tasakaalustada ka rohkemate valkudega toidus, et korvata intensiivset lihaste lõhustumist treeningul. Uuringud on näidanud, et parim viis, kuidas valkudest kasu saada on süüa väikseid koguseid päeva jooksul. Head valguallikad on kana, kalkun, munad, läätsed, kodujuust ja Kreeka jogurt.

Tavaliselt teeb liigne valgutarbimine lihtsalt kõhu täis. Seega vajad rohkem energiat, et seda kõige seedida. See on aga kasulik neile, kes soovitavad kaalu langetada. Sellest enam tarbimine võib aga kehale kahjulik olla. Keha kipub lisanduvat proteiini rasvana säilitama, mistõttu on oluline see ära põletada. Samuti võib valgurikas dieet süvendada neeruprobleeme.

Kui valku tarbitakse väga palju ja teisi toitaineid vähe, võib esineda mitmeid kõrvalmõjusid. Näiteks madal kiudainete tarbimine võib tuua kõhukinnisuse. Liha ja piimatooteid ei sisalda kiudaineid, mistõttu tuleb neid saada juurviljadest või kaunviljadest. Kui oled tõesti liiga palju valku tarbinud, tasub juua piisavalt vett, et vabaneda neere kahjustavast lämmastikust. Tasakaalustatud toitumine lahendab enamik liigse valgutarbimisega seotud probleeme, sealhulgas makrotoitainete puudujäägi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles