Uuring: diabeet mõjutab aina nooremaid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Suur osa diabeeti haigestunud noortest olid kehamassiindeksi järgi ülekaalulised.
Suur osa diabeeti haigestunud noortest olid kehamassiindeksi järgi ülekaalulised. Foto: Anthony Devlin / PA Wire/Press Association Images

Uuring leidis, et noortel diagnoositakse teise tüübi diabeeti senisest enam ning haigus on neil agressiivsema iseloomuga kui eakatel. 

Hiljuti Euroopa diabeediühingu aastakoosolekul esitletud uuringus leiti, et alates 2000. aastate algusest on kasvanud noorte hulk, kel diagnoositakse teise tüübi diabeet.  

Uuringu tegi professor Sanjoy Ketan Paul koos teiste Melbourne'i ülikooli teadlastega. Uuringus vaadeldi muutusi noortel esinenud teise tüübi diabeedis, riskifaktorite kontrollimist, kaasuvaid haigusi, südamehaiguste ja üldise suremuse riski erinevates vanusegruppides.

Teadlased kasutasid Suurbritannia perearstide terviseandmeid ning leidsid 370 854 inimest, kellel diagnoositi teise tüübi diabeet alates 2000. aasta jaanuarist. Uurijad leidsid, et 17-aastase perioodi jooksul tõusis oluliselt just nooremates vanusegruppides (18–40 aastat ja 40–50 aastat) diagnoosimine. Kui 2000. aastal oli üks kümnest inimesest vanuses 18–40 aastat, siis praegu diagnoositakse selles vanuses juba üks kaheksast haigusjuhust.

Noorimal vanusegrupil oli ka oluliselt kõrgem kehamassiideks, kõrgem veresuhkru tase ja kõrgem halva kolesterooli tase, võrreldes eakamatega. Näiteks 71 protsenti diagnoositud noortest olid ülekaalulised. Samuti oli kolmandikul 18–40 aastastel diabeetikutel kõrge vererõhk, kahel protsendil oli juba südamehaigus ja neljal protsendil krooniline neeruhaigus. Umbes neljandikul leiti kõrge südamehaiguste risk.

Samal ajal vanemates vanusegruppides oli oluliselt vähem ülekaalulisi, näiteks 60–69-aastaste seas olid vaid 57 protsenti ülekaalulised. Uurijad nägid, et üldine südamehaiguste ja surmarisk langes vanemates vanusegruppides, kuid jäi samaks nooremate puhul. Teadlased leidsid, et noorte diabeet on agressiivsema iseloomuga, võrreldes eakamate suhkruhaigusega. Seetõttu tuleks selle vanusegrupi puhul rakendada ka intensiivsemaid ravi- ja ennetusstrateegiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles