USA teadlased lõid kiilaspäisuse raviks elektrilise mütsi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Seadme välja töötanud professor Xudong Wang (vasakul) töötas koos kolleegidega välja seadme, mis mahub mütsi alla, kogub energiat kandja liigutustest ning stimuleeriv uinunud juukse foliikuleid uuesti karvu kasvatama.
Seadme välja töötanud professor Xudong Wang (vasakul) töötas koos kolleegidega välja seadme, mis mahub mütsi alla, kogub energiat kandja liigutustest ning stimuleeriv uinunud juukse foliikuleid uuesti karvu kasvatama. Foto: University of Wisconsin-Madison

Kiilaspäisuse võib tulevikus tagasi pöörata vaid mütsi kandmisega. Just selline mitteinvasiivne ja soodne juustekasvu stimuleerimise tehnika osutus hiirte peal tehtud uuringus efektiivseks.

Tehnoloogia põhineb seadmetel, mis koguvad energiat keha igapäevasest liikumisest. Ajakirjas ACS Nano avaldatud uuringus kasutati madala sagedusega elektriimpulsse, mis stimuleerivad õrnalt nahka, et meelitada uinunud karva folliikuleid uuesti juukseid tootma. 

Uuringu juures töötanud USA Wisconsin-Madisoni ülikooli professor Xudong Wangi arvates on tegu väga praktilise juuste taastootmise tehnikaga. Seade ei pane juukse folliikuleid siledal nahal uuesti idanema, vaid reaktiveerib uinunud juukseid tootva struktuuri. Tehnoloogiat saab kasutada varaste kiilaspäisuse sümptomite ravimiseks ning sellest ei pruugi olla abi neile, kes on olnud täiest kiilad juba aastaid. Kuna seade saab energiat kandja liigutustest, ei vaja see keerulist elektroonikat või kogukat akut. Samuti on peas kantav seadeldis nii diskreetne, et seda saab kanda mütsi all, ilma et keegi seda märkaks.

Paremal olev seade koos mütsiga, mille all seda on mugav kanda.
Paremal olev seade koos mütsiga, mille all seda on mugav kanda. Foto: University of Wisconsin-Madison

Väiksed nanogeneraatorid koguvad passiivselt energiat kasutaja liigutustest ja kannavad madalsageduslikud impulsid üle nahale. Õrn elektristimulatsioon paneb uinuvad karvanääpsud uuesti üles ärkama.

Hiirtega tehtud katsetes stimuleeris seade karvutute näriliste karvakasvu sama efektiivselt kui kaks teist toimeainet, mida kasutatakse kiilaspäisuse ravimites. Kuna elektriimpulsid on väga õrnad, jõuavad need ainult pealmistesse peanaha kihtidesse ja ei paistnud uuringutes tekitavat mingeid ebameeldivaid kõrvalnähte. See on uurijate sõnul eelis teiste kiilaspäisuse ravimite, nagu Propecia, ees, mis suurendab seksuaalhäirete, depressiooni ja ärevuse riski.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles