Lehepuhurid seavad ohtu inimese vaimse ja füüsilise tervise (12)

Lilian Laanepere
Copy
Lehepuhurid on tervisele ohtlikud.
Lehepuhurid on tervisele ohtlikud. Foto: Shutterstock

Sügise saabudes hakatakse taas langenud lehtede koristamiseks lehepuhureid kasutama, kuid teadlased hoiatavad, et bensiini toel töötavad lehepuhurid mõjuvad halvasti õhu kvaliteedile, inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele ning ökosüsteemile.

Lehepuhurid paiskavad õhku suures koguses toksilisi ja kantserogeenseid aineid ning mikroskoopilisi peeneid osakesi, mis organismi sattudes vereringe kaudu ajju ning organitesse jõuavad ning organismi talitlust häirivad. Peened osakesed suurendavad organismi põletikutaset, südamehaiguste ning vähi riski ning võivad vähendada inimese kognitiivset võimekust.  

Lisaks mõjuvad lehepuhurid halvasti inimeste hingamisteedele ning kopsudele, sest need paiskavad õhku suures koguses tolmu, väljaheidete osakesi, väetist, pestitsiide, herbitsiide, mikroskoopilisi seeni ja baktereid. Samuti häirib maapinna pindmise kihi laiali puhumine ökosüsteemi ning seab ohtu mesilaste ning teiste putukate heaolu.

Lisaks õhu kvaliteedile on lehepuhurid ohtlikud ka inimese kuulmisele ning vaimsele tervisele. Õhupuhurid rikuvad kuulmist ning tekitavad regulaarset mürareostust. Teadlased on kindlaks teinud, et liigne müra põhjustab inimestel ärevushäireid ja suurendab depressiooni ning teiste vaimsete häirete riski. Eriti ohtlik on lehepuhurite müra lastele ning lemmikloomadele, kes on selle mõju suhtes tundlikumad.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles