Täiskasvanute ülekaalulisus võib olla tingitud lapsepõlves tarbitud suhkrust (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kui palju siiski lapsepõlves magusat sõid?
Kui palju siiski lapsepõlves magusat sõid? Foto: Daniela Stärk / PantherMedia / Daniela Stärk

Praegune ülekaalulisuse epideemia USAs võib olla aastakümneid tagasi tehtud toitumisvalikute süü, leidis Tennessee ülikooli uuring.

Kui enamik rahvatervise uuringuid keskenduvad praegustele harjumustele, siis võtsid Tennessee ülikooli antropoloogia osakonna uurijad uudse lähenemise ning vaatasid, kuidas lapsepõlve toitumine mõjutas ülekaalulisust täiskasvanueas. 

Liigse suhkru ning eriti magustatud jookide tarbimine on tuntud ülekaalulisuse põhjustaja nii lastel kui ka täiskasvanutel. Paljud terviseuuringud on leidnud, et suhkur on üks peamisi ülekaalulisuse epideemia põhjustajaid. Üks probleem selle teooria juures on aga fakt, et suhkrutarbimine on USAs alates 1990. aastatest langenud, ülekaalulisus aga siiani pidevalt tõusnud.

2016. aastal olid 40 protsenti USA täiskasvanutest ülekaalulised. Tennessee osariigis on ülekaalulisus kolmekordistunud: kui 1990. aastatel oli ülekaaluliste osakaal 11 protsenti rahvastikust, siis 2016. aastaks oli protsent jõudnud juba 35ni. 2017. nähti aga kaheprotsendilist langust.

Kõrge suhkrusisaldusega toidul on pikaajaline mõju. Muutused, mida näeme praegu, võivad olla alguse saanud aga juba palju varasemast ajast. Alates 1970. aastatest olid paljud imikute toidud kõrge suhkrusisaldusega. Teised uuringud on leidnud, et suhkrutarbimine raseduse ajal võib suurendada lastel rasvarakke. Uurijad leidsid, et 30 või 40 aastat tagasi õpitud toitumisharjumused võivad seletada aastaid hiljem tekkinud ülekaalulisuse kriisi. Enne 2000. aastat tuli suur osa suhkrust kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist, mis sai pärast 1970. aastaid peamiseks jookide magustajaks ning oli levinud töödeldud toitudes. Suhkru tarbimise kõrghetkel sõi USA elanik keskmiselt 27 kilogrammi kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit aastas. Pärast 2000. aastat suhkrutarbimine vähenes, kuid kõrghooaeg ülekaalulisuses paistab olevat 2016. aastal. See on umbes üks generatsioon pärast suhkrutarbimise kõrghooaega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles