Murtud süda sushist: naine sattus peale toiduapsakat haiglasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Avokaadopastaks peetud wasabi vallandas naisel murtud südame sündroomi.
Avokaadopastaks peetud wasabi vallandas naisel murtud südame sündroomi. Foto: Anna Maloverjan / PantherMedia / Anna Maloverjan

Iisraelist pärit naine sattus haiglasse takotsubo kardiomüopaatia ehk murtud südame sündroomiga, sest sõi kogemata avokaado pähe üliteravat wasabit.

Meditsiiniajakirjas BMJ Case Reports avaldatud juhtum räägib ebatavalisest loost, kus hilistes 60. aastates naine külastas pulma, kus sõi suures koguses rohelist dipikastet. Kuigi naine arvas algul, et tegu oli avokaadoga, selgus üsna pea, et söödud sai hoopis Jaapani mädarõigast ehk wasabi pastat.

Naine tundis äkilist survet rinnus, mis kandus üle kätesse. Tunne kestis mitu tundi, kuid naine otsustas pulmapeole edasi jääda. Järgmisel hommikul ärkas ta üles ebamugavustunde ja nõrkusega ning otsustas arsti poole pöörduda, kirjeldati raportis.

Wasabi juur Jaapani turul. 
Wasabi juur Jaapani turul. Foto: Mariusz Prusaczyk / PantherMedia / Mariusz Prusaczyk

Arstid tegid talle elektrokardiogrammuuringu, mis näitas, et naine kannatab takotsubo kardiomüopaatia ehk murtud südame sündroomi käes. See tähendab ajutist südame pumpamisfunktsiooni katkestust ühes südame osas. Tavaliselt toob sündroomi esile äärmuslik emotsionaalne ja füüsiline stress, näiteks armastatu surm või autoõnnetus. Enamik inimesi, kes murtud südame sündroomi kogevad, on üle 50-aastased. Arstide sõnul on patsiendi murtud südame sündroom esimene, mis tuli vaid toidust. Varem on taolisi juhtumeid seostatud anafülaksia ehk allergilise reaktsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles