Gripivaktsiini saab tänavu teha taas apteegis (1)

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Gripi vastu vaktsineerimine peab olema kiire ja mugav.
Gripi vastu vaktsineerimine peab olema kiire ja mugav. Foto: felipe caparros cruz / PantherMedia / felipe caparros cruz

Kokku tuleb sel aastal Eestis müügile ligi 200 000 doosi gripivaktsiini. Gripihooaja ametlikuks alguseks loetakse aasta 40. nädalat, mis langeb harilikult oktoobri algusesse. Haigestumise kõrgperiood on Eestis jaanuaris-veebruaris.

Gripihooaja eel arutasid sotsiaalministeerium, terviseamet, ravimiamet ning Eesti apteekide ühendus, Eesti apteekrite liit, Eesti proviisorite koda ja Eesti perearstide selts gripi vastu vaktsineerimise korraldamist apteekides.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo sõnul on oluline, et kiire elutempo juures oleks vaktsineerimine gripi vastu võimalikult lihtne. «Grippi haigestumine on inimese jaoks mitmetahuline katsumus: lisaks tõsiasjale, et gripp on tõsine nakkushaigus, viib gripp inimese eemale tööst ja hobidest ning võib kaasa tuua ka tõsiseid tüsistusi,» ütles eilsel ümarlaual osalenud Jürilo, kelle sõnul võtsid inimesed võimaluse end eelmisel aastal gripi vastu apteekides vaktsineerida väga hästi vastu. «Seega saab apteekide ja tervishoiuteenuse osutajate koostöös säärast võimalust kasutada ka sel hooajal. Patsiendi tervise huvides kehtivad loomulikult kõigile vaktsineerijatele ranged nõudmised ning toimingut saab läbi viia ainult tervishoiutöötaja.»

Vaktsineerimine hooajalise gripi vastu on näidustatud kõikidele elanikele, erilist tähelepanu tuleks pöörata riskirühmadesse kuuluvatele inimestele, kelle sekka kuuluvad ka immuunpuudulikkusega lapsed ja täiskasvanud ning need, kes saavad pikaajalist immuunsust pärssivat ravi. Samuti tuleks gripi vastu vaktsineerida neid, kellele on tehtud organisiirdamine, HIV-positiivseid, rasedaid, 65-aastasi ja vanemaid ning lapsi alates kuuendast elukuust. Gripi vastu tuleks end vaktsineerida ka neil, kes tööalaselt puutuvad kokku paljude inimestega või kes põevad kroonilisi haigusi - näiteks diabeeti või kroonilisi kopsu-, neeru- ja südamehaigus.

Eelmisel gripihooajal vaktsineeris end gripi vastu enam kui 92 000 inimest ehk seitse protsenti Eesti elanikkonnast. Apteekides vaktsineeris end 2017/2018. aasta gripihooajal gripi vastu enam kui üheksa tuhat inimest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles