Vähi veretest suudab tuvastada 20 tüüpi vähktõbe

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Hetkel kasutatakse veretest ainult teadustöös ja kliinilistes uuringutes.
Hetkel kasutatakse veretest ainult teadustöös ja kliinilistes uuringutes. Foto: Steve Parsons / PA Wire/PA Images

Juba alates 2017. aastast töös olnud veretest suudab tuvastada 20 tüüpi vähktõbe väga madala valediagnoosi protsendiga.

Tegu on «vedela biopsiaga» ehk selle asemel, et võtta tükk tahket kude, analüüsitakse veres olevaid kasvajarakke. Aina rohkem tõendeid näitab, et testid on vähi tuvastamises väga efektiivsed, vahendab Fox News. Test otsib verest kasvajaspetsiifilist DNAd

Dana-Farberi vähiinstituudis arendatav veretest tuvastas 32 protsendil esimese staadiumi vähi ning 76 protsendil patsientidest teise staadiumi vähi, kirjutatakse instituudi kodulehel. Tuvastatud vereproovidega leiti näiteks rinna-, käärsoole ja kopsuvähk. Test näitas äärmiselt madalat valediagnoosi protsenti. Vaid 0,6 protsenti vähidiagnoosidest leiti tegelikult tervetel patsientidel. 

Lisaks vähi tuvastamisele saab vedela biopsiaga parandada ravi ja prognostilisi tegureid. Taoliseid teste kasutatakse ravi määramisel või selleks, et näha, kas vähk on peale operatsiooni tagasi tulnud.

Fox Newsi kaasautor dr Nicole Saphier rääkis uudistekanalile, et vedel biopsia, mida testitakse inimesel, kel on juba diagnoositud soole- või kopsuvähk, saab määrata, kas patsient vajab vähem või rohkem agressiivset ravi. Saphieri sõnul ei ole veretest veel avalikult kättesaadav ning seda kasutatakse veel ainult teadustöös ja kliinilistes uuringutes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles