Ülemiste hingamisteede viirusnakkused viisid arsti juurde ligi 3500 inimest (2)

PM Tervis
Copy
Parim moodus vältida grippi on vaktsineerimine.
Parim moodus vältida grippi on vaktsineerimine. Foto: Arturs Budkevics / PantherMedia / Arturs Budkevics

Alanud gripihooaja esimesel nädalal registreeriti Eestis 3465 ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise juhtu, ükski gripidiagnoos laboratoorset kinnitust ei leidnud. Gripilaadsete sümptomite ilmnemisel tasub end kodus terveks ravida, parim aeg vaktsineerimiseks on just praegu.

Haigestumine oli seotud muude respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega, haigestumuse intensiivsus on hetkel madal ega ületa sellele aastaajale iseloomulikku näitajat. Nakatunute arvu osas maakondades suuri erinevusi ei ole.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova sõnul on praegu hea aeg end gripi vastu vaktsineerida, sest gripiviirused veel Eestis ei ringle ning organismile jääb seetõttu rohkem aega viirusevastase kaitse kohandamiseks. «Eriti tõsiselt peaks vaktsineerimisele mõtlema eakad ja inimesed, kes puutuvad kokku vanemaealistega või need kes põevad kroonilisi haigusi,» ütles Sadikova.

Kuigi tõsise nakkushaigusena tuntud gripp võib mööduda ka väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta, võib püstijalu grippi põdev inimene viirust levitada riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks. Teisest küljest raskendab ta ise enda terviseseisundit, kuna püstijalu põdemisel on suurem risk saada tõsiseid tüsistusi.

«Seepärast soovitame gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed,» ütles Sadikova.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt 1,5-meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmeil oli Euroopa Liidus grippi haigestumise intensiivsus madal.

Infot ägedate hingamisteede haiguste ja gripi kohta uuendatakse terviseameti kodulehel igal nädalal. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles