Vereplekid särgil: Beyoncé`i isa avaldas, et tal diagnoositi rinnavähk

PM Tervis
Copy
Rinnavähk võib tabada ka mehi.
Rinnavähk võib tabada ka mehi. Foto: Mark J. Terrill / AP

Lauljatar Beyoncé`i isa Mathew Knowles sai sel aastal rinnavähi diagnoosi. Mees suundus kohe arsti vastuvõtule, kui märkas korduvalt särgil ja linadel vereplekke.

67-aastane käis juulis operatsioonil ja paraneb kenasti. «Good Morning America» saates antud intervjuus tunnistas Knowles hämmingut: «Kõikidest asjadest, millesse võin haigestuda, miks ma saan selle? Mehe perspektiivist mõtlen – miks mina?»

Ta lisas aga: «Loodan, et kui räägin siin täna, saab rahvas teada, et sellest on võimalik välja tulla  - haigus peab aga olema piisavalt varakult avastatud.»

Kõige tavalisemaks meeste rinnavähi sümptomiks on tükk rinnakoes, mida võib tunda tavaliselt nibu lähedal, kirjutab Independent. Samuti ei tasu tähelepanuta jätta nibust kaugemale jäävaid tükikesi – ka neid tuleks igaks juhuks kontrollida.

Samuti võib rinnavähist anda märku nibust erituv vedelik. Nibu võib tunduda ka ebatavaliselt tundlik. Rinnapiirkonnas võib esineda paistetust või haavandeid. Lümfisõlmed kaenla all võivad olla üles paistetanud ja valulikud.

Muutusi rindade piirkonnas ei tohiks jätta tähelepanuta. Kui märkad midagi kahtlast, pöördu kohe perearsti poole.

Kõige suuremas riskis rinnavähi diagnoosi saada on mehed vanuses 60–70 eluaastat, samuti kõrge östrogeeni tasemega meesterahvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles