Uuringus tõestati seos e-sigarettides oleva nikotiini ja kopsuvähi vahel

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Seos vähiga leiti vaid nikotiini sisaldanud toodete kasutamisel.
Seos vähiga leiti vaid nikotiini sisaldanud toodete kasutamisel. Foto: Evgeniy Kleymenov / PantherMedia / Evgeniy Kleymenov

USA rahvusliku terviseinstituudi poolt rahastatud uuringus leidsid New Yorgi ülikooli teadlased, et e-sigareti toss põhjustas hiirtel kopsu- ja võib-olla ka põievähki. See on esimene uuring, mis leidis otsese seose nikotiini sisaldavate aurude sissehingamise ja vähi vahel.

Uuring avaldati esmaspäeval ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences. Leiti, et üheksal hiirel 40st, kes puutusid kokku nikotiini sisaldava e-sigareti auruga, tekkis kopsuvähk. Ilma nikotiinita auruga kokku puutunud 20 hiirest ei tekkinud vähki ühelgi, vahendab Eurekalert

Tulemused näitasid, et nikotiin e-sigarettide aurus võib tekitada vähki kopsus ja vähieelseid muutusi põies. Teadlased väitsid, et kui nikotiin on jõudnud rakkudesse, muudetakse see nitrosamiinideks, mis ei lahku rakkudest. Seetõttu ei saa nende taset mõõta väljaspool rakke, näiteks vereprooviga. Tulemused kinnitavad, et nikotiin on peamine põhjus, miks e-sigareti auruga kokkupuutunud hiirtel vähk tekkis.

Uuringu tegijad rõhutavad, et kuigi hiirtel nähtud tulemusi ei saa ilmtingimata inimestele üle kanda, siis tuleks e-sigarette enne põhjalikumalt uurida, kui need turvaliseks kuulutatakse või sel viisil reklaamitakse. Uuringut juhtinud teadlase Moon-Shong Tangi sõnul on vaja vähemalt veel kümmet aastat, et täielikult mõista seost inimestel tekkiva vähi ja e-sigarettide vahel. Uurijad loodavad teha edasisi uuringuid rohkemate hiirtega ja uurida, milliseid muutusi tekitab e-sigareti toss DNAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles