Miks on kerelihaste treenimine vajalik igas vanuses inimeste tervisele?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kerelihaste treenimiseks on lõputult võimalusi, näiteks on heaks vahendiks treeningpall.
Kerelihaste treenimiseks on lõputult võimalusi, näiteks on heaks vahendiks treeningpall. Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Benis Arapovic

Kerelihaste tugevdamine võib säilitada aktiivsuse vanemas eas ning päästa valust.

Kõhu ümber kogunev rasv on üsna tavaline. Isegi kui kehamassiindeksi järgi pole tegu ülekaaluga, tõstab vööpiirkonda ladestuv rasv südamehaiguste riski, vahendab Harvardi ülikooli terviseblogi.

Vööümbermõõdu vähendamine nõuab pisut vaeva: oma roll on nii toitumisel kui ka liikumisel. Üks oluline samm kerelihaste tugevdamiseks on sellele piirkonnale suunatud lihasharjutused. See tähendab alakõhu, selja, puusade ja tuharate treenimist. Siiski on tugevad lihased vaid osa suuremast pildist. Rasva pole võimalik kaotada vaid kõhulihaseid treenides. Rasvkude väheneb kehas aeroobse ja jõutreeningu ning tervisliku toitumise tagajärel.

Isasugune treening aitab kaloreid põletada ja kaalu langetada. Kerelihaste treening on oluline mitmel põhjusel. Paljude spordialade harrastajad saavad kasu tugevatest kerelihastest. Tugev kere on oluline näiteks golfis, tennises, rattasõidus, jooksus, ujumises, pesapallis, võrkpallis, sõudmises. Lihaste arendamine võib treeningu efektiivsemaks ja võib-olla ka nauditavamaks muuta.

Tugevad kerelihased aitavad parandada tasakaalu ja vähendada seeläbi kukkumise ohtu. Samuti võid tugeva kerega ennetada muid vigastusi, nagu lihaspinged või spasmid alaseljas. Hästi treenitud kõhulihased aitavad stabiliseerida selgroogu, luua tugeva aluspinna igasugusele liikumisele, sealhulgas aidata tavaliste tegevuste juures, nagu kõrgelt riiulilt asjade haaramine või kummardamine. Ilma tugevate kõhulihasteta ei pruugi jalalihased töötada õiges asendis ning see lisab pinget puusadele ja põlvedele. Nõrkadest kerelihastest tulenevad selja- ja jalavalud võivad takistada regulaarse treeningurutiini tekkimist, mis on hädavajalik südame tervise heaks. Lisaks kõigele parandab kerelihaste treenimine rühti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles