Kaubanduskeskustes õpetatakse elustama

PM Tervis
Copy
AED-elustamisaparaat.
AED-elustamisaparaat. Foto: Liis Treimann

Täna tähistatakse Euroopas südame taaskäivitamise päeva ning selle raames viivad Tallinna kiirabi, Tallinna tervishoiu kõrgkool, Pärnu haigla, Terviseamet ja Ida-Tallinna keskhaigla läbi suuremahuline elustamiskoolituse «Sinu käed päästavad elu» mitmetes kohtades üle Eesti.

15.-17. oktoobril toimuvad elustamiskoolitused nii Tallinnas, Pärnus kui ka Kuressaares. Muuhulgas on südame taaskäivitamise päeva raames kõrgkool ühendanud jõud ka Ida-Tallinna Keskhaiglaga – 16. oktoobril õpetatakse elustamist riigikogus ning samal ajal viivad Ida-Tallinna keskhaigla spetsialistid riigikogulaste seas läbi erinevaid tervisemõõtmisi ja südametervise teemalise loengu.

Kolme päeva jooksul õpetatakse praktilisi elustamisvõtteid mitmetes erinevates haridusasutustes ja kaubanduskeskustes – kokku 33-s erinevas kohas üle Eesti. Täispikk nimekiri koolituskohtadest on leitav siit

Kõrgkooli õenduse õppetooli õppejõud-lektori ja koolituse ühe projektijuhi Ljudmila Linniku sõnul on südame taaskäivitamise teavituspäev omalaadne sündmus, mille käigus saab igaüks meist esmaseid elustamisvõtteid õppida või meelde tuletada: «Elustamist alustamata väheneb iga minutiga ellujäämise võimalus 10-12 protsenti ning just seetõttu on varajane hädaabi numbrile helistamine ning taaselustamisvõtete alustamine elulise tähtsusega, kuna tõstab ellujäämise tõenäosust kordades.»

Koolituse käigus saavad huvilised praktilisi elustamis- ja esmaabivõtteid harjutada kaasaegsete mannekeenide peal ning samuti on võimalus tutvuda lähemalt AED-aparaadiga. Tallinna Tervishoiu Kõrgkool viib elustamis- ja esmaabikoolituse sarja läbi juba kolmandat aastat järjest ning praeguseks on koolituse läbimist kinnitavaid tõendeid välja jagatud enam kui 5200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles