Just nii palju peaksid tervise heaks looduses aega veetma

Lilian Laanepere
Copy
Looduses liikumine parandab vaimset ja füüsilist tervist.
Looduses liikumine parandab vaimset ja füüsilist tervist. Foto: Shutterstock

Hiljutistest teadusuuringutest on selgunud, et looduses veedetud aeg on vaimsele ja füüsilisele tervisele kasulik. Doos rohelust maandab stressi, pikendab eluiga ja ennetab depressiooni.

Teadlased selgitasid välja, kui palju aega tuleks veeta looduses, et sellel oleks vaimsele ja füüsilisele tervisele positiivne mõju. Uuriti, kuidas mõjub inimestele 20 minutit, 30 minutit, 90 minutit ja 120 minutit looduses jalutamist.

20 minutit looduses on piisav, et vähendada stressi ja ärevust. 2019. aastal USAs korraldatud uuringust selgus, et 20 minutit looduses vähendab oluliselt kortisooli ehk stressihormooni taset organismis. 30 minutit võib aga olla piisav, et vähendada vererõhku ja aidata ennetada depressiooni. Teadlaste sõnul piisab 20 minutist nädalas, et parandada meeleolu, vererõhku ja turgutada veresoonkonna tervist.

2016. aastal korraldatud Austraalia teadlaste uuringust selgus, et kui kõik inimesed veedaksid looduses iga nädal 30 minutit rohkem aega, väheneks inimkonna hulgas depressioon seitse protsenti ja kõrge vererõhk üheksa protsenti.

90 minutit looduses mõjutab inimese mõtlemist ja analüüsivõimet. 2015. aastal Stanfordi Ülikoolis korraldatud uuringu tulemustest selgus, et 90-minutiline jalutuskäik looduses muutis oluliselt inimeste mõtteprotsessi ja aju verevarustust. Ühel rühmal osalejatest paluti jalutada Stanfordi Ülikooli rohealal ja teine rühm jalutas kesklinnas. Tulemustest selgus, et rohealal jalutanud osalejatel esines oluliselt vähem sundmõtteid ja ärevust.

120 minutit looduses parandab üleüldist tervist ja heaolu. Suurbritannia teadlased leidsid 2019. aasta uuringu käigus, et need inimesed, kes veetsid nädalas vähemalt kaks tundi looduses, olid suurema tõenäosusega õnnelikud, normaalkaalus ja vähem haiged ning vähem stressis.

Keskmine inimene veedab 90 protsenti ajast siseruumides, ühistranspordis või autos. Ka vähesest piisab, et parandada südame tervist ja vähendada stressi ning teadlased soovitavad kõigil inimestel pühendada nädalas vähemalt 20 minutit oma vaimse ja füüsilise tervise heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles