Jahmatav tõde beebitoitude kohta (1)

Lilian Laanepere
Copy
Beebitoidud sisaldavad ohtlikke aineid.
Beebitoidud sisaldavad ohtlikke aineid. Foto: Shutterstock

Ameerika teadlaste korraldatud uuringust selgus, et pea kõik testitud beebitoidud sisaldavad raskmetalle – arseeni, kaadmiumi, elavhõbedat ja pliid –, mis mõjutavad laste arengut ja vaimset võimekust.

Uuringus analüüsiti 61 firma 168-t beebidele mõeldud toitu ning leiti, et 95 protsenti toitudest sisaldas toksilisi metalle. Üks neljandik sisaldas kõiki nelja (arseen, kaadmium, elavhõbe ja plii) ning vaid üheksa ei sisaldanud ühtegi. Uuringu tulemuste põhjal järeldus, et Ameerika Ühendriikide Toidu- ja ravimiamet (FDA) ei ole suutnud beebidele mõeldud toitude koostist kontrollida ega seada adekvaatseid piiranguid.

Üheks peamiseks ohuallikaks on riis – pea kõik riisi sisaldavad beebitoidud sisaldasid toksiine ja raskmetalle. Riisis on suurem kogus arseeni, mistõttu soovitatakse lapsevanematel riisi sisaldavaid beebitoite vältida. Arseeni leiti ka mahlades ja mehudes. Teadlased hoiatavad, et ka väheses koguses raskmetalle võib tõsiselt beebide arengut mõjutada.

Raskmetallid satuvad inimeste toidulauale põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide tõttu. Pestitsiide sisaldavad mitmed teraviljad, juurviljad ja ka loomse päritoluga toiduained, sest loomasööt sisaldab suures koguses pestitsiide, mis talletuvad loomade organismi. Mitmed ohtlikud pestitsiidid on nüüdseks keelustatud, kuid nende jäägid püsivad pinnases pikalt ning mõjutavad jätkuvalt toidu kvaliteeti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles