Uuring leidis, kuidas väikelastel gripp sageli diagnoosimata jääb

Copy
Imikute gripisümptomid võivad olla ebaspetsiifilised.
Imikute gripisümptomid võivad olla ebaspetsiifilised. Foto: Nils Weymann/PantherMedia / Nils Weymann

Imikutel avaldub gripp sageli mittespetsiifiliste nähtude kaudu. Mitmes riigis läbi viidud uuringus hinnati gripiviiruse esinemist alla üheaastastel hospitaliseeritud imikutel, et teada saada, kui palju tegelikult esineb haiglaravi vajavatel beebidel grippi.

Uuring korraldati neljas haiglas Albaanias, Jordaanias, Nikaraaguas ja Filipiinidel. Uuringusse haarati kuni aastavanused lapsed, kes olid hospitaliseeritud esimese 10 haiguspäeva jooksul kahel erineval gripihooajal, vahendab Med24

Ligi 2000 uuritud lapsest leiti grippi 254-l (13%). 254 gripiga imikust 84-l (33%) oli haiglast väljakirjutamisel ainult hingamisteedega mitteseotud diagnoos (nt sepsis, febriilsed krambid, dehüdratatsioon vm). Gripi otsimine ainult hingamisteede sümptomitega lastel ning mitte vereanalüüside abil alahindas gripi esinemist hospitaliseeritud imikute hulgas umbes 2,6 korda.

Uuringu põhjal võib oletada, et gripist tingitud haiguskoormus on üle kahe korra kõrgem, võrreldes eelnevate hinnangutega. Kui see vastab tõele, rõhutab see eriti rasedate, emade ja väikelaste vaktsineerimise tähtsust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles