Apteekides on ühe nädalaga vaktsineeritud juba 3000 inimest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Enne gripihooaja algust vaktsineerides saab parima kaitse.
Enne gripihooaja algust vaktsineerides saab parima kaitse. Foto: Joe Raedle / AFP

Eesti Apteekide Ühenduse eestvedamisel saab ka sel sügisel apteegis gripi vastu vaktsineerida. Seda võimalust kasutas esimesel vaktsineerimisnädalal 3000 inimest.

«Inimesed on apteekides vaktsineerimise võimaluse üle väga tänulikud, kiidetakse just mugavust, et saab ilma aega panemata apteegist kasvõi kogu perega läbi tulla ja gripivastane kaitsesüst ära lasta teha,» rääkis Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige, proviisor Timo Danilov.

Vaktsineerimine on lihtsaim ja tõhusaim võimalus ennetada ja vähendada gripiviirusesse haigestumist ja gripisurmasid. 

Eesti apteekides saab gripiviiruse vastu vaktsineerida tänavu juba seitsmes linnas – Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Kuressaares, Võrus, Rakveres ja Pärnus, kokku 23 apteegis. Kaasatud on kõik suuremad apteegiketid: Apotheka, Benu, Südameapteek ja Euroapteek. Apteekides saab vaktsineerida kuni 17. novembrini. Apteeke ja kellaaegasid, millal on võimalik vaktsineerida, saab vaadata veebilehelt www.vaktsineeriapteegis.ee.

Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku ja lihasvaluga, tüsistusena võib gripp tekitada kopsupõletikku, neeruvaagnapõletikku või krooniliste haiguste ägenemist. Eestis haigestus 2018/2019 hooajal grippi Terviseameti hinnanguliste arvestuste järgi 45000–55000 inimest, neist hospitaliseeriti 1662 inimest, kellest intensiivravi vajas 130. 42,3% kõigist hospitaliseerimist vajanud patsientidest olid alla 15-aastased lapsed ja noorukid. Gripist tingitud tüsistuste tõttu suri möödunud gripihooajal 57 haigestunut, ülemöödunud hooajal aga 94 haigestunut. Eesti elanikkonna gripi vastu vaktsineeritute osakaal on teiste Euroopa riikidega võrreldes üks madalamaid.

Gripivaktsiin hakkab tavaliselt mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. Gripi vastu võivad end vastunäidustuste puudumisel vaktsineerida kõik soovijad alates kuuendast elukuust.

Gripi vastu peaksid vaktsineerima kindlasti eakad, lapsed, kroonilisi haigusi põdevad inimesed ja ka inimesed, kes nendega tihedalt kokku puutuvad. Tuleb arvestada, et gripp võib olla eluohtlik haigus ja parim viis selle eest ennast ja oma lähedasi kaitsta on vaktsineerimine. Seetõttu on soovitatav seda teha ka riskirühma mittekuuluvatel inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles