Teadlased selgitasid välja, kuidas toituda, et pääseda erektsioonihäiretest

PM Tervis
Copy
Taimne toit mõjub hästi tervisele ja füüsilisele võimekusele.
Taimne toit mõjub hästi tervisele ja füüsilisele võimekusele. Foto: Kuvatõmmis

James Cameroni, Arnold Schwarzeneggeri ja Jackie Chani uuest dokumentaalist selgus, et toitumine mõjutab oluliselt meeste seksuaaltervist – katse käigus selgus, et taimne valk parandab verevarustust ja meeste seksuaalset võimekust.

Erektsioonihäired kimbutavad igas vanuses mehi – teadlaste hinnangul esineb 50 protsendil alla 50-aastastest meestest erektsioonihäireid. Sageli on erektsioonihäire südamehaiguste varajane sümptom, sest see annab märku vähenenud verevarustusest ja veresoonte võimalikest ummistustest. Südamehaiguste tagajärjel sureb maailmas 17,9 miljonit inimest aastas. Südamehaigused põhjustavad 31 protsenti kõigist surmadest ning teadlaste ja arstide hinnangul on 80 protsenti neist surmadest elustiilimuudatustega välditavad.  

Toitumine ja füüsiline aktiivsus mõjutavad südame ja veresoonkonna tervist ning 2014. aastal korraldatud Austraalia teadlaste uuringust selgus, et muutes elustiili, on võimalik erektsioonihäiretest pea täielikult vabaneda. Seda seisukohta toetab ka Cameroni, Schwarzeneggeri ja Chani uue dokumentaali «The Game Changers» – vaadatav Netflixis – raames tehtud katse, milles hinnati toitumise mõju erektsioonide sagedusele, tugevusele ja kestusele.

Katses osales kolm sportlast, kes pidid katse esimesel päeval sööma loomset valku – sea-, kana-, veiseliha – sisaldava eine ning magamise ajal kandma monitori, mis mõõtis öö jooksul nende erektsioonide tugevust, sagedust ja kestust. Järgmisel päeval paluti sportlastel süüa taimset valku sisaldav eine ning öösel mõõdeti taas erektsioonide tugevust, sagedust ja kestust. Katse tulemustest selgus, et taimne valk mõjus meeste verevarustusele positiivselt – taimsele einele järgnenud ööl oli sportlastel 8–13 protsenti tugevamad erektsioonid. Taimsel toidul suurenes erektsioonide kestus minutites 303–477 protsenti.

Katse korraldas Ameerika Uroloogide Assotsiatsiooni juhtiv uroloog Aaron Spitz, kes soovib kummutada müüdi, et suures koguses liha söömine on mehelik ning tervisele kasulik. Mitmest teadusuuringust on selgunud, et mida rohkem töödeldud ja punast liha süüa, seda kehvemas seisus on veresoonkond. Massachusettsi teadlased leidsid, et töödeldud ja punase liha söömine suurendab erektsioonihäirete riski ning Itaalia teadlased leidsid, et Vahemere dieet – värsked puu- ja juurviljad, teraviljad, tervislikud rasvad pähklitest ja kalast ning taimsed valguallikad – aitab erektsioonihäiretest vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles