Saun aitab eemal hoida neid tõsiseid haigusi

PM Tervis
Copy
Saun aitab nii mõnegi tervisehäda vastu.
Saun aitab nii mõnegi tervisehäda vastu. Foto: Shutterstock

Regulaarne saunas käimine aitab alandada südamehaigustesse haigestumise tõenäosust nii keskealiste kui ka vanemate meeste ja naiste hulgas.

Professor Jari Laukkanen märgib, et eelnevad saunas käimise positiivseid tervisemõjusid uurivad teadustööd olid tehtud vaid meeste peal, aga nüüd on selge, et saunal on samasugune positiivne mõju ka naiste tervisele, vahendab MedicalXpress.

Mis võib olla saunas käimise südametervist toetava mõju põhjus? Saun aitab näiteks alandada vererõhku – selle langus on iseloomulik füüsilise aktiivsuse järel ja kuumas keskkonnas viibimine ning higistamine annab samasuguse tulemuse kui treenimine. Saunas käies on inimeste südame löögisagedus sama, mis kergel või mõõdukal treeningul.

Mida rohkem inimesed nädalas saunas aega veetsid, seda madalam oli nende südamehaigustest põhjustatud surmarisk. Nende hulgas, kes külastasid sauna nädalas 45 minuti vältel või pikemalt, oli südamehädadest tulenev suremus aastate jooksul viis inimest tuhandest, samas kui saunakaugetel oli see ligi kümme inimest tuhandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles