Värviliste läätsede kandmisel pea silmas neid asju

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Eriti võiksid aega varuda ja end kurssi viia need, kes kannavad esmakordselt läätsesid, mis muudavad silmad valgeks, vampiiri-laadseks või tekitavad «kassisilma» efekti.
Eriti võiksid aega varuda ja end kurssi viia need, kes kannavad esmakordselt läätsesid, mis muudavad silmad valgeks, vampiiri-laadseks või tekitavad «kassisilma» efekti. Foto: Vivi Ann Palm/PantherMedia / Vivi Ann Palm

Viimase aja trend on kasutada silmavärvi muutvaid kontaktläätsi, kuid tihti võivad sellised läätsed tekitada ebamugavustunnet silmas või olla valesti kandes hoopis kahjulikud.

Instrumentarium Eesti optometristi Merle Väljari sõnul on peamine erinevus läätsekandjale n-ö tavaliste ja värviliste läätsede vahel materjalis. «Kuna värviline lääts on värvitud, siis selle materjal on seetõttu paksem ja seda on silmas rohkem tunda. Lisaks võib ka hapniku läbilaskevõime olla väiksem ja sõltuvalt läätse pupilliava suurusest, võib vaateväljas näha ka antud läätse värvust,» selgitas Väljari ning lisas, et see kõik kokku võib põhjustada suurenenud ebamugavustunnet.

Kõige kahjulikumaks osutuvad nii värvilised kui ja tavaläätsed silmale siis, kui neid kantakse valede parameetritega või on läätse materjal silmale sobimatu. Ühtlasi ka siis, kui ei peeta kinni kandmisrežiimist, kuna optometristi sõnul võivad muidu sobilikud läätsed valesti kandes muutuda mingi aja pärast ebasobilikuks, kuna silmad muutuvad järjest tundlikumaks. 

«Seepärast on oluline enne läätsede tellimist konsulteerida optometristiga, kes vastavalt vajadusele ja kandmisrežiimi tihedusele oskab soovitada kõige sobilikumaid läätsi. Ühtlasi aitab optometrist panna paika läätsede diameetri, baaskumeruse ning materjali. Kui retsept on olemas, siis on mugav kasutada e-poodi, et vastavalt retseptis toodud parameetritele tellida endale läätsi juurde,» sõnas Instrumentarium Eesti optometrist.

Kui sobilikud läätsed on leitud ja teada on ka nende kandmisrežiim, siis võrdväärselt oluline on hügieen läätsede silma panekul. «Hoolikalt peaks käsi pesema ja kindlasti ei tohiks läätsi küünega kriimustada, selle asemel peaks ettevaatlikult neid sõrmede pehme osaga käsitlema. Jälgida võiks ka seda, et esimest korda läätsi pakendist välja võttes ei vigastaks neid vastu teravat pakendiserva. Samuti tuleks läätsede paigaldamiseks varuda piisavalt aega, kuna kiirustades ei pruugi see teinekord õnnestuda,» juhendas Väljari.

Eriti võiksid aega varuda ja end kurssi viia need, kes kannavad esimest korda läätsi, mis muudavad silmad valgeks, vampiiri-laadseks või tekitavad «kassisilma» efekti. «Need läätsed on paksema materjaliga ja hapniku juurdepääs on seetõttu raskendatud, mistõttu võib kriipiv tunne tekkida kiiremini, seega võiks minimeerida selliste läätsede kandmisaega,» ütles optometrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles