Noor naine jäi kaela ragistamise tõttu peaaegu halvatuks

Lilian Laanepere
Copy
Noor naine kaotas kaela venitamise tõttu osaliselt liikumisvõime.
Noor naine kaotas kaela venitamise tõttu osaliselt liikumisvõime. Foto: Shutterstock

Paljudele inimestele meeldib liigeseid ragistada ja naksuma panna – sageli ragistatakse kaela, selga ja sõrmi, kuid Suurbritannia parameedik hoiatab, et see võib väga halvasti lõppeda.

23-aastane parameedik Natalie sai valusa õppetunni, kui ta harjumuspäraselt end sirutas ja kaela ragistas ning teadvuse kaotas. Ta ärkas 15 minutit hiljem üles ning ei suutnud liigutada ühte jalga. Kui ta üritas diivanilt püsti tõusta, kukkus ta põrandale ega suutnud kontrollida oma vasakut kehapoolt. Paari minuti jooksul mõistis parameedik, et tegemist on hädaolukorraga ning ta kutsus endale abi.

Natalie sõnul ei suutnud ta uskuda, et tegemist on insuldiga, sest tema vanuses on see väga haruldane ja ebatõenäoline juhtum. Insult on ajakriitiline terviserike, sest iga minutiga võib hävida suures koguses ajurakke.

Haiglas sai Natalie kahtlus kinnitust – noorel naisel oli tõepoolest olnud insult, mille kutsus esile kaela liigselt venitamise tagajärjel tekkinud verejooks lülisamba arteris. Verejooksu tagajärjel tekkis naise ajju tromb, mis põhjustas insuldi.

Natalie peab läbima põhjaliku taastusravi, et uuesti kõndima hakata ning oma tööd parameedikuna jätkata. Praegu on tema vasaku kehapoole liikuvus piiratud, kuid arstide hinnangul taastub ta  6–12 kuu jooksul täielikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles