Naine lasi Facebookis üle kanda enda ajuoperatsiooni, mille ajal oli ise ärkvel

PM Tervis
Copy
Jenna oli operatsiooni käigus suure osa ajast teadvusel.
Jenna oli operatsiooni käigus suure osa ajast teadvusel. Foto: Kuvatõmmis videost

Naine lubas oma ajuoperatsiooni otse üle kanda Facebookis ja oli enamiku ajast ärkvel.

Magistriõppes teraapiat õppiv 25-aastane Jenna Schardt oli aitamas taastusravihaiglas insuldipatsiente, kui tal tekkisid insuldisümptomid, vahendab CNN.

«Keset vestlust ei suutnud ma äkki enam rääkida,» ütles Jenna Facebooki postitatud videos, mille filmis teisipäeval Dallases toimunud ajuoperatsiooni eel.

Jennat oli tabanud ulatuslik ajuverejooks kohas, mis mõjutab aju kõnekeskust. Võimust võtsid ka epileptilised hood, mida noor naine polnud varem kogenud. Haiglas sai ta nende vastu ravimeid, aga hood jätkusid endise halastamatusega. Kui arstid tuvastasid viisi, kuidas probleemi lahendada, planeeriti operatsioon ja küsiti naiselt luba protseduuri üle kanda Facebookis. Jenna lubas Dallase Metodistlikul meditsiinikeskusel teha otseülekande, kui talle tehakse operatsioon, mille käigus ta on ise ärkvel. Jenna andis enda sõnul nõusoleku seetõttu, et tõsta teadlikkust ja inimesi harida.

Jennat hoiti operatsiooni ajal teadvusel, et kirurgid saaksid temaga rääkida ja reaalajas kontrollida, et kahjustada ei saaks kõne- ja motoorsete funktsioonide keskus.

Jenna operatsioon läks suurepäraselt ja ta on paranemas. Ta ütleb, et tunneb end küll väsinuna, aga üldse mitte nii, nagu oleks just läbi teinud ajuoperatsiooni.

Jenna operatsiooni saad vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles