Paeluss õgis mehe aju 15 aastat

PM Tervis
Copy
Paeluss võib soolestikust roomata läbi keha ajusse.
Paeluss võib soolestikust roomata läbi keha ajusse. Foto: Kuvatõmmis

Arstid olid jahmunud, kui avastasid, et 12 sentimeetri pikkune paeluss oli mehe ajus elanud ja seda kahjustanud juba 15 aastat.

Meedikute sõnul oli Hiinast pärit 36-aastasel mehel parasiitnakkus tekkinud regulaarsest tigude söömisest – neid armastas ta pugida õhtusöögiks, vahendab Daily Mail.

Ainult perekonnanimega Wang meditsiinikirjanduses figureeriv mees sattus enda sõnul Hiina delikatessidest sõltuvusse 2004. aastal. Kuid aasta hiljem hakkas ta sageli oksendama ja 2007. aastal tekkis vasakus käes ja jalas tuimus, samuti lihasnõrkus.

Tema seisund halvenes kiiresti ja Wang oli sunnitud regulaarsete haigushoogude tõttu töölt ära tulema. Ta käis järgmised 10 aastat erinevate spetsialistide juures ja lootis asjata, et saab vastused.

Eelmisel aastal tegid aga arstid šokeeriva avastuse – tema ajus elutses paeluss. Nad ütlesid Wangile, et operatsioon on parasiidi asukoha tõttu liiga riskantne ja soovitasid mittekirurgilist ravi. Septembris tabas meest aga veel üks haigushoog ja ta otsustas, et see on tema jaoks viimne piisk.

Ta läks Guangdongi provintsis asuvasse Guangzhou erahaiglasse, kus arstid ütlesid, et paeluss on endiselt elus. Wang otsustas ajuoperatsiooni kasuks.

Ussi eemaldamise protseduur vältas kaks tundi. Parasiidiks osutus Sparganum mansoni, mida leidub sageli kasside ja koerte sooltes, kuid harva inimestel.

Doktor Youming ütles, et uss oli eemaldamise ajal endiselt elus – parasiit pidi tema sõnul roomama soolestikust ajusse, kus ta sellest ka toitus.

Arstid jälgisid hoolega, et uss saaks eemaldatud täielikult. Kui sellest oleks jäänud ajusse kasvõi väikene osa, kasvaks see tagasi.

Mees peaks arstide hinnangul täielikult taastuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles