Levinud vead: kas hambaid peaks pesema enne või pärast söömist?

PM Tervis
Copy
Suu peegeldab tervislikku seisundit.
Suu peegeldab tervislikku seisundit. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Täna, 7. novembril tõstatati Eesti Tervishoiu Muuseumis probleemina teadmatus ja halvad harjumused hammaste hooldamisel. Hammaste tervise kuu puhul kutsutakse tähelepanu pöörama suuhoolduse õigetele võtetele ja lõpetama oma hammaste kiusamine.

Hammaste tervise kuu kutsub lõpetama hambakiusu

«Kõik algab kodust ja perekonnast. Aastatega juurdunud harjumus pesta hambaid pärast hommikusööki, kasutada tugevamate harjastega hambaharja ja oskamatus hambaniiti käsitseda on hambaarstide hinnangul Eestis väga levinud, kuid hambaid kahjustav tegevus,» loetles hammaste tervise kuu eestvedaja Kliinik 32 peaarst dr Lauri Vahtra.

Inimeste eluiga on pikenenud ning vajadus hammaste eest paremini hoolitseda on seetõttu oluliselt suurenenud. Tervetel hammastel on oluline roll tervena elatud elus.

Hambaarstide sõnul on murettekitav ka tervisliku toidu propageerimise nimel haridusasutustesse ja edukatesse ettevõtetesse jõudnud tervisliku toidu vaagnad, kus puuviljad ja juurviljad on snäkkidena päeva jooksul pidevalt kättesaadavad.

«Tervislik toit on hea valik, kuid hambaarstidena tuletame meelde, et iga tervislik vahepala on toidukord ning toidukordade vahele peavad jääma pausid, soovitavalt vähemalt 2,5 tunnised pausid, ütles Vahtra.

Hammaste tervise kuu avaüritusel Eesti Tervishoiu Muuseumis räägiti lisaks suitsetamise kahjulikust mõjust hammastele, samuti Coca-Colast ja energiajookidest, mis mõjutavad noorte põlvkonna hammaste tervist.

Hammaste tervise kuu kaaskorraldaja Eesti Tervishoiu Muuseumi direktor Kadri Rannala sõnul on noorte ja perede terviseteadlikkuse tõstmine järjepidev töö: «Tervishoiu Muuseum panustab oma näituste ja haridusprogrammiga hammaste tervise teadlikkuse tõstmisesse. Muuseumi püsinäitusel «Avameelselt Sinu kehast» on eraldi teematuba pühendatud hammastele. Septembris avasime lisaks uue aastanäituse bakterite ja inimese kooselust «Mina, superorganism», kus käsitleme muuhulgas ka hügieeniga seotud teemasid.»

November on Eestis hammaste tervise kuu. Üheteistkümnendat korda toimuva teavituskuu eesmärk on suurendada Eesti inimeste teadlikkust ja vastutustunnet enda ja oma pereliikmete hammaste eest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles