Proviisor vastab: kui palju tuleks võtta haiguse ajal C-vitamiini?

PM Tervis
Copy
C-vitamiini tasuks võtta väikeste annustena viis korda päevas.
C-vitamiini tasuks võtta väikeste annustena viis korda päevas. Foto: Anna Grigorjeva/PantherMedia / Anna Grigorjeva

C-vitamiin kui antioksüdant aitab lühendada organismis haigusperioodi pikkust ning kergendada haiguse kulgu, selgitab Apotheka proviisor Maia Leede. 

«Maksimaalne C-vitamiini annus haigusperioodil on 1000mg ning mitte pikemalt kui 10 päeva järjest. 1000mg aga korraga kehas ei imendu ja vesilahustuva vitamiinina tuleb see kehast lihtsalt välja. Korraga imendub kehas 200mg C-vitamiini, nii et sellisel juhul võiks maksimaalse annuse saamiseks võtta korraga 200mg viiel korral päeva jooksul,» selgitab Leede.

Milline annus D-vitamiini oleks haigushooajal mõistlik? «D-vitamiini sünteesib päikesevalguse toimel ka inimese nahk, mistõttu paljud arvavad, et suvekuudel, aga ka kuudes, mille nimetuses pole R-tähte, ei pea Eestis enam seda vitamiini lisaks manustama. Tegelikult on aga erinevate uuringute abil kinnitust leidnud tõsiasi, et suurel hulgal Eesti elanikkonnast on D-vitamiini tase enamiku aastast alumise piiri lähedal või alla selle ja vajalikust tasemest madalamal tasemel ka suvekuudel. Seetõttu on see vitamiin, mida peaks enamik inimesi aastaringselt juurde manustama,» räägib Leede.

D-vitamiin on vajalik tervete ja tugevate luude ning hammaste moodustumiseks, tänu sellele vitamiinile imenduvad organismi kaltsium ja fosfor. D-vitamiin aitab kaasa närvide, naha, südame ja lihaste toimimisele ning toetab muu hulgas ka organismi immuunsüsteemi.

«D-vitamiini peaks manustama pigem ennetavalt immuunsüsteemi tugevdamiseks, mitte kiirustades ja esimesi haigussümptomeid tundes,» märgib proviisor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles