Ämmaemand: lutt võib takistada beebi normaalset arengut

PM Tervis
Copy
Lutt võib häirida normaalset imetamisrütmi ja näoilmete väljendamist.
Lutt võib häirida normaalset imetamisrütmi ja näoilmete väljendamist. Foto: Shutterstock

Lutt on üks vanemaid abivahendeid, mida vanemad lapse kasvamise juures vajalikuks on pidanud. Lutte on tehtud savist, hõbedast, pärlitest ja korallidest. Ämmaemand Liis Raag selgitab, miks võiks rinnapiimatoidul beebile lutti mitte anda.

Osad vanemad peavad luti kasutamist nii iseenesestmõistetavaks, et ei märka küsidagi, kas ja miks seda vaja on. Beebid ei ole sündides luti olemasolust küll teadlikud, kuid enamasti mõistavad kohe, mida neile suhu pistetud lutiga peale hakata – neil on tugev imemisrefleks ja teadmine, et imedes saab nii toitu kui lohutust.

Kui laps on rinnapiimatoidul, siis võiks esimesel elukuul lutti vältida. Sel ajal laps alles õpib rinda õigesti haarama ja imema ning luti imemine võib ajada last segadusse õige imemisvõtte kujunemisel. Kui muidu rinnapiimatoidul imik saab aeg-ajalt juurde piimasegu, võiks talle seda pakkuda topsist või tassist. Sel viisil toites ei hakka lutipudel konkureerima ema rinnaga.

Esimestel nädalatel ja kuudel õpib laps oma soove ja vajadusi väljendama. Vanemad õpivad nende märguannete mõistmist, mh arusaamist, kuidas laps süüa küsib. Luti pakkumisega vaigistavad ja rahustavad vanemad lapse maha ega anna talle võimalust oma vajadusi väljendada. Lapse märguannete ignoreerimine võib tekitada pikemad vahed imetamiskordade vahel, mis omakorda põhjustab piimakoguse vähenemist ja lapse kaaluiibe aeglustumist.

Sage või pidev luti imemine raskendab beebil näoilmete väljendamist. Beebi jälgib teiste, eeskätt oma vanemate, näoilmeid ja proovib neid jäljendada. Kui lutt on suus, siis on naeratusele vastunaeratamine ja samuti teiste ilmete matkimine keeruline. Näoilmete väljendamine toetab emotsionaalset arengut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles