Euroopas esines aastaga üle 130 000 leetrijuhtumi

PM Tervis
Copy
Leetrid lapsel.
Leetrid lapsel. Foto: Shutterstock

Terviseamet paneb vanematele südamele, et nad laseksid riikliku immuniseerimiskava kohaselt oma lapsi leetrite vastu vaktsineerida. Ühel nakatunud lapsel 15st võib tekkida kopsupõletik ja ühel tuhandest peaajupõletik.

Maailma Terviseorganisatsioon registreeris perioodil 2018 juuli kuni 2019 juuni Euroopas 130 281 leetrite haigusjuhtu, millest 74 lõppesid surmaga. Leetrite üha laiem levik ja haiguse tagajärgede tõsidus murrab müüdi, et nakkushaigustel ei ole tänapäeval tõsiseid tagajärgi.

Leetrid on kõrge nakkavusega viirusliku päritoluga äge nakkushaigus, mis on levinud kõikjal maailmas. Leetrite tekitajaks on väga nakkav Morbilli viirus. Pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest 98. Haige on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Haigustekitaja levib õhu kaudu piisknakkusena haige köhimisel või aevastamisel. Viirus on väga lenduv ja võib õhuvooluga kanduda teistesse ruumidesse. Viirus ei püsi kaua väliskeskkonnas, päevavalguses hävib ta poole tunni jooksul.

Vaktsineerimata inimestel võib haigus kulgeda raskes haigusvormis, vahendab terviseamet. 

Leetrid levivad puhangute ja epideemiatena. Sagedamini haigestuvad kuni 7-aastased lapsed, riskifaktoriks võib olla alatoitumine.

Haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silmasidekesta põletik,valgusekartus. Teisel päeval pärast haigustunnuste ilmnemist tekivad põskede limaskestale eespurihammaste kohale valkjad erkpunase äärisega laigud (nn Kopliki laigud). Mõne päeva pärast ilmub lööve nahale – see algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale.

Teisel päeval levib lööve kehale ja kätele ning kolmandal päeval peopesadesse ja jalataldadele.

Lööve on algul roosa, hiljem intensiivselt punetav, püsib 4–5 päeva ja kaob samas järjekorras nagu tekkis. 6.–10. päeval muutub lööbega nahk pruunikaks ja hakkab ketendama. Palavik püsib lööbimise lõpuni.

Sagedasemad tüsistused on kopsupõletik, otiit ja entsefaliit.

Kõige olulisem leetritesse nakatumise vältimiseks on laste õigeaegne vaktsineerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles