Tiibeti munga hingamisharjutus, mis vabastab hingamisteed ja puhastab meelt (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Chime Dorje tavatseb hingamisharjutust teha enne mediteerimist.
Chime Dorje tavatseb hingamisharjutust teha enne mediteerimist. Foto: Remo Tõnismäe

Oktoobri lõpus külastas Eestit Tiibeti õpetlane Tulku (taaskehastunu – toim) Gar Trul Chime Dorje, kes rääkis, kuidas iga inimene saab hingamisharjutusi enda tervendamiseks kasutada.

Tulku Gar Trul Chime Dorje tavatseb hingamisharjutusi teha enne mediteerimist või siis, kui tunneb stressi, väsimust või ärevust. «Puhtad hingamisteed on väga oluline alus, et end hästi tunda,» sõnas ta. Blokeeritud hingamisteed muudavad laama sõnul raskemaks nii südame kui ka kopsude töö ja kogu keha on suurema pinge all. Hingamisteede blokeeritus suurendab ka meelteselgust ja tekitab ärevust. Hingamisharjutustega on tema sõnul võimalik energia kehasse tagasi tuua ja saavutada enda üle suurem kontroll.

Lääne inimesed kasutavad kohandatud meditatsiooni praktikaid stressi vähendamiseks ja meelte rahustamiseks ning need on suunatud peamiselt füüsilisele kehale. Räägitakse erinevatest kasuteguritest haiguste puhul ning mediteeritakse enamasti heaolu suurendamiseks. «Kui oled keerulises või stressirikkas olukorras, siis mõtle, kui palju aitab üks hingetõmme sind lõdvestada. Meditatsiooni ajal teeme seda kogu aeg. Kui suudame seda regulaarselt teha, tunneme füüsilist ja emotsionaalset muutust,» rääkis Chime Dorje.

Hingamisteed puhtaks: kuidas teha üheksa ringi hingamist?

  • Laama soovitab olla üksi mugavas kohas, sest nii saad täielikult keskenduda oma kehale.
  • Esmalt puhasta nina ja lõdvesta keha.
  • Kõigepealt vajuta nimetissõrmega kinni vasak ninasõõre ja hinga sügav hingetõmme sisse. Seejärel vajuta kinni parem sõõre ja hinga ühe terava joaga välja vasakust ninasõõrmest. Korda seda kolm korda.
  • Järgmiseks vajuta kinni vasak sõõre ja hinga sisse paremast. Seejärel hinga teravalt välja paremast sõõrmest. Korda seda samuti kolm korda.
  • Lõpuks hinga rahulikult kolm korda sisse ja välja mõlemast sõõrmest.

Õpetajast

1987. aastal sündinud Chime Dorje veetis suurema osa oma lapsepõlvest ja noorusest nii Indias Drikung Kagyu kolledžis kui ka Dzongsar Shedras, kuulsas hariduskeskuses budistlikku filosoofiat õppides. Samuti on ta pühendanud aastaid meditatsiooni- ja joogapraktikatele, sealjuures viibinud pikalt Lapchi mägedes (asuvad Hiina kontrolli all oleva Tiibeti ja Nepali piiril – toim). Loe pikemat intervjuud laamaga siit. 

Vaata sarnase hingamismeditatsiooni näidet ka videost.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles