Üllatav põhjus, miks võiksid jõulukaunistused üles panna juba täna

PM Tervis
Copy
Jõulutuled mõjuvad ajule stimuleerivalt.
Jõulutuled mõjuvad ajule stimuleerivalt. Foto: Shutterstock

Jõulukaunistuste varakult üles panemine parandab meeleolu, vähendab stressi ja ärevust ning suurendab rahulolu. Psühholoog Steve McKeowni sõnul on jõuludega seotud mälestustel tugev emotsionaalne toime – need mõjuvad inimestele rahustavalt.

Suurbritannias korraldatud küsitlusest selgus, et 86 protsenti inimestest leidis, et november on jõulukaunistuste üles panekuks ja jõulumuusika kuulamiseks liiga vara. Enamik inimesi leidis, et parim aeg kodu ja linna ehtida on detsembri alguses. Teadlaste sõnul on aga jõulukaunistuste varem üles panemisel inimeste vaimsele tervisele positiivne mõju.

Uuringutest on selgunud, et jõulukaunistused – milleks on sageli valgustid, tulukesed ja küünlad – stimuleerivad pimedal ajal aju ning suurendavad dopamiini ehk õnnehormooni kogust ajus. See tähendab, et tulukesed ja valgustid linnapildis aitavad paremini hämara ajaga toime tulla.

Samuti on leitud, et jõulukaunistusi varem üles panevad inimesed on oma eluga rohkem rahul kui need, keda novembris kaunistuste nägemine pigem ärritab. Oskus väikestest asjadest rõõmu tunda on kiire elutempo kõrvalt oluline ning võib aidata paremini stressiga toime tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles