Kuidas infarktist kiiremini taastuda?

Lilian Laanepere
Copy
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit.
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit. Foto: Shutterstock

Harvardi Ülikooli teadlased leidsid, et infarkti üle elanud inimeste surma risk väheneb füüsilise aktiivsusega kuni 30 protsenti.

Regulaarne füüsiline aktiivsus vähendab mitme kroonilise haiguse riski ning võib oluliselt parandada ka infarkti üle elanud inimeste tervist. Eksperdid soovitavad enne trenniga alustamist arstiga nõu pidada. Südamerütmihäirete või komplikatsioonide puhul võivad arstid soovitada pikemat puhkust.

Turvaline ning enamikule jõukohane trenn infarktist taastujaile on kiirkõnd, millega tohib üldjuhul alustada üsna pea pärast infarkti üleelamist. Värskes õhus liikumine parandab aju ja teiste organite verevarustust ning toetab südame tööd. Teadlased on kindlaks teinud, et mõõdukas füüsiline aktiivsus aitab organismil infarktist kiiremini taastuda ning võib ennetada infarkti kordumist.

Harvardi ülikooli teadlaste korraldatud uuringus osales üle 1500 infarkti üleelanud mehe, kelle tervisenäitajaid jälgiti järgmise 14 aasta vältel. Leiti, et mehed, kes olid infarktile eelnevalt teinud regulaarselt trenni, taastusid kiiremini kui passiivse eluviisiga mehed. Teadlaste sõnul piisab vaid 30-minutilisest jalutuskäigust päevas, et vähendada surma riski 30 protsenti. Mida kiiremas tempos jalutada, seda suurem on positiivne mõju tervisele. Regulaarse trennina läks arvesse minimaalselt 2,5 tundi mõõduka intensiivsusega füüsilist aktiivsust nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles