Beebisid ja väikelapsi ähvardab laialt levinud varjatud terviseoht

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lastel ei ole magustatud jookidest kasu, leiavad teadlased.
Lastel ei ole magustatud jookidest kasu, leiavad teadlased. Foto: Alexander Shalamov/PantherMedia / Alexander Shalamov

Kasutades USA andmeid leidsid teadlased, et 98 protsenti väikelastest ja 60 protsenti imikutest tarbisid lisatud suhkruid magustatud jookidest, pagaritoodetest ja suupistetest.

Peaaegu kõik ameerika väikelapsed ja umbes kaks kolmandikku imikutest tarbis lisatud suhkruid, olenemata toitumisnõustajate soovitusest seda mitte teha, selgus USA valitsuse rahastatud uuringust, vahendab New York Times

Teadlased kasutasid haiguste kontrolli ja ennetuse keskuse (CDC) andmeid ja leidsid, et aastatel 2011-2016 tarbis 98 protsenti 12-23 kuu vanuseid lapsi lisatud suhkruid. Need pärinesid puuviljajookidest, pagaritoodetest, maiustustest või hommikusöögihelvestest. USA riikliku vähiuuringute instituudi uurija ja teadustöö autor Kristen Herrick nentis, et kõige olulisem on mõista, et lisatud suhkrud on igal pool. Tema jaoks oli üllatav näha, kui lihtne on ületada soovitatud lisatud suhkrute kogust päevas.

Samuti leiti, et umbes 60 protsenti kuni 11kuustest imikutest tarbis lisatud suhkruid, mis pärinesid näiteks jogurtist, beebitoidust või maitsepiimast. Keskmiselt tarbisid nad lisatud suhkruid ühe supilusikatäie väärtuses. Teadlased märkasid, et imikute suhkrutarbimine oli siiski vähenenud.

Lisatud suhkrute alla käivad igasugused magustajad mis toitudes looduslikult ei esine, näiteks roosuhkur ning kõrge fruktoosisaldusega maisisiirup. Ameerika südameliit soovitab väikelastel ja imikutel täielikult vältida magustatud jooke. Teised uuringud soovitavad Herricki sõnul vanematel lastel piirduda kuue supilusikaga päevas. Täiskasvanutel soovitatakse tarbida kuni 10 protsenti päevasest kaloraažist lisatud suhkrutes.

Eriliselt soovitatakse vähendada magustatud jookide tarbimist. Suhkrut seostatakse lisaks kaalutõusule ka mitmete vähkkasvajatega. Teismelistel ja vanematel lastel seostatakse suhkrutarbimist kaariese, astma, ülekaalulisuse ja kõrge vererõhuga. Herricki sõnul ei ole ühtegi põhjust, miks väikelastele ja imikutele magustatud jooke pakkuda. Nad vajavad toitainerikkaid toite, lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles