Uus rasestumisvastane vahend on meestele vastukarva

PM Tervis
Copy
Mehed ei olnud süstist vaimustuses.
Mehed ei olnud süstist vaimustuses. Foto: Shutterstock

India teadlased töötasid välja meestele mõeldud rasedust vältiva vahendi. Riiklikult rahastatud biomeditsiinilise teadusasutuse pikaajalise töö tulemusel valminud vahend läbis edukalt kõik katsed ning võib peagi jõuda müüki.

Meestele mõeldud vahendit on mitme katse käigus analüüsitud ning selle tõhusus on 97,3 protsenti. Positiivne näitaja on see, et vahendil puuduvad kõrvaltoimed ning selle toime kestab 13 aastat. See meetod hakkab arvatavasti asendama vasektoomiat. Vahendit manustatakse süsti kaudu – seemnejuhasse süstitakse stüreen-maleiinanhüdriidkopolümeeri, mis ei lase spermal seemnejuhasse jõuda. Enne protseduuri tehakse kubeme piirkonda tuimestus.

Ameerika teadlased on välja töötanud sarnase vahendi – Vasalgel –, mis pole veel turule jõudnud ning samuti on juba katsetamisel meestele mõeldud antibeebipillid, kuid need ei jõua turule veel nii pea. Teadlaste hinnangul kulub selleks veel vähemalt kümme aastat. Arstid panevad inimestele südamele, et ükski neist vahenditest ei enneta sugulisel teel levivaid haiguseid ning selleks tasuks eelistada kondoomi.

Teadlased korraldasid küsitluse, et välja selgitada, kas mehed oleksid valmis raseduse vältimiseks kubemesse süsti saama. Enamik nõustus, et mida rohkem rasestumisvastaseid vahendeid inimestele saadaval on, seda parem, kuid suurele osale ei meeldinud mõte sellest, et neile kubemesse süst tehakse. Nõelaga torkimine tundus neile liiga ekstreemne – mõni vastanutest väitis, et pigem loobuks seksist kui laseks endale süsti teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles