Eluliinilt otsiti pühade ajal abi nii sassis suhete kui sõltuvuste puhul

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik

Eluliini emotsionaalse toe telefonile, kus oli öisel ajal vabatahtlik tööl nii eesti- kui venekeelsel liinil. laekus jõulupühade aegu 39 kõnet, millest enamik puudutas suhteid lähedastega.


Pühade ajal tehti eestikeelsele numbrile 16 ja venekeelsele 23 kõnet – seega oli kokku helistajaid 39.. Võrreldes tavalise nädalavahetusega helistajate arvus suurt erinevust polnud.

Tallinna kriisiabi keskuse Eluliin juht Eda Mölder ütles, et mured olid mõlemas keeles rääkijatel sarnased. Esikohal olid suhted peres või suhted partneriga. Sellele järgnesid alkoholi- ja narkoteema, kusjuures mõlemas keeles oli ka üks narkojoobes kõne.

Viis kõnet oli jõuluüksindusest, kuid kurdeti ka jõulustressi üle, mis oli vallandanud tigeduse, kibestumise, viha. Üks kõne oli vaimse tervise probleemiga inimeselt, üks helistaja tundis leina ja üks oli vägivalla ohver. Õnneks seekord inimesed enesetapumõtetega ei helistanud.

Minimaalne kõne kestus oli 10 minutit, aga oli ka üle tunni kestnud kõnesid. «Kõnede sisust pikemalt ei saa me rääkida, sest see peab jääma helistaja ja kuulaja vahele,» ütles Mölder, kes ka ise psühholoogilise nõustajana tegutseb.

Milliseks võib kujuneda uusaastaöö, ei osanud Eluliini juht prognoosida. Kriisiabi, kuhu saab ise kohale tulla, et nõustajaga silmast silma rääkida, töötab 31. detsembril kella 17-ni, siis suunatakse telefon ümber Eluliinile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles