Terviseamet hoiatab vaktsiinivastaste levitatava hirmujutu eest

PM Tervis
Copy
Vaktsineeritud vanemaealistel on gripi vastu tunduvalt paremad võimalused.
Vaktsineeritud vanemaealistel on gripi vastu tunduvalt paremad võimalused. Foto: Fabrice Michaudeau/PantherMedia / Fabrice Michaudeau

Terviseamet lükkab ümber vaktsiinivastaste leheküljelt ringlema läinud hirmujutu, et gripivaktsiin tapab eakaid.

Vaktsiinivastased lisasid enda väitele lingi uuringust, mis seda justkui peaks tõestama.

Terviseametis tutvuti kõnealuse artikliga, mille käigus selgus, et uuringu autorid käsitlesid hoopis grippi haigestumisega seotud suremust ning tõid välja nüüdseks juba ammu teada olnud tõsiasja, et kaasuvate haiguste tõttu on gripivaktsiini tõhusus vanemaealistel, eelkõige üle 85-aastastel madalam kui noorte täiskasvanute hulgas. Sellele vaatamata on võrreldes mittevaktsineeritud eakatega gripi vastu vaktsineeritud eakatel tõhusam kaitse raskekujuliste gripivormide ja gripist tingitud surmajuhtude vastu. Seda on kinnitanud teadusuuringud ja seetõttu tegi ka Eesti riik otsuse toetada hooldekodude elanike vaktsineerimist.

Terviseamet tänab kõiki inimesi, kes on nende poole pöördunud, kui on leidnud kahtlaseid uudiseid – valeuudised on kasvav probleem. Soovitatakse meeles pidada, et Facebookis infot jagades oleks vastutustundlik kontrollida postituses sisalduvate faktide tõenduspõhisust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles