Elu karm algus: vastsündinul diagnoositi kaks erinevat vähki

PM Tervis
Copy
Leukeemiast aitasid võitu saada tüvirakud teise lapse nabanöörist.
Leukeemiast aitasid võitu saada tüvirakud teise lapse nabanöörist. Foto: AB Photostudio/PantherMedia / AB Photostudio

Šoti tüdruk Amelia Topa sai just kaheaastaseks, tähistades koos vanematega ka taastumist leukeemiast. Talle siirdati tänavu tüvirakke vastsündinu nabanöörist, mis lennutati protseduuriks kohale Ameerikast.  

Tüdruku ema Kerri Paton mäletab selgelt, kuidas nende elud paiskusid segi vaid mõned tunnid pärast Amelia sündi, vahendab The Scotsman. Arst kahtlustas, et lillad täpid üle vastsündinu keha võivad viidata tõsisele probleemile. Tüdrukul diagnoositi leukeemia. Uute ilmakodanike puhul pole vähk tavaline ja Amelia juhtumi muutis pea ennekuulmatuks, et tal tuvastati korraga kaks vähivormi – äge lümfoblastiline leukeemia ja äge müeloidne leukeemia.

Amelia, kes sündis 2017. aasta novembri lõpus, veetis esimesed jõulud haiglas, kus ta sai kemoteraapiat. Kevadel leiti sobiv luuüdidoonor, kes vanematele teadaolevalt on 16–30-aastane meesterahvas.

Vaatamata esialgsele edule tuli pisitüdruku vähk selle aasta veebruaris tagasi. Arstid soovitasid siiski veel teist siirdamist, sedapuhku vastsündinu nabanöörist võetud tüvirakkudest.

Amelia tervislik seisund läks pärast siirdamist ülesmäge ja ta on leukeemiast taastumas. Perekond ootab nüüd esimesi õnnelikke ühiseid jõule kodus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles