Haiguse tõttu kasvas mehel hingamist takistav 7-kilone hiidneer

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shannon Fagan/PantherMedia / Shannon Fagan

India arstid eemaldasid patsiendilt 7,4 kilo kaaluva neeru – nii palju kaaluvad näiteks kokku kaks vastsündinut.

Arvatakse, et see on suurim neer, mis Indias kunagi eemaldatud – neer kaalub tavaliselt 120–150 grammi. Patsient kannatas polütsüstilise neeruhaiguse käes, mis põhjustab elundis tsüstide kasvu, vahendab BBC.

Delhi Sir Ganga Rami haigla kirurg Sachin Kathuria ütles, et kuna neerud täidavad kehas olulist filtreerimisfunktsiooni, eemaldavad arstid neeru üldiselt ainult siis, kui seal on ohtlik infektsioon või verejooks.

«Patsiendil oli tõsine infektsioon, mis ei allunud antibiootikumidele, ja neeru suurus põhjustas patsiendil hingamisraskusi, nii et meil polnud muud valikut kui see eemaldada,» rääkis ta.

Dr Kathuria lisas, et arstid teadsid enne operatsiooni, et neer on hiiglaslik, aga organi mõõtmeid oma silmaga näha oli ka nende jaoks jahmatav.

Guinnessi maailmarekordi kohaselt on kõige raskem neer seni kaalunud 4,5 kilo, ehkki uroloogiaajakirjades on olnud andmeid ka raskematest – ühe ameeriklase neer kaalus teadaolevalt 9 kilo ja hollandlase oma 8,7 kilo.

Dr Kathuria ütles, et arstid ei olnud otsustanud, kas esitavad käesoleva juhtumi Guinnessi maailmarekordite komisjonile, kuid nad «kaaluvad seda».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles