Mida teeb vaimse tervisega jõulumuusika üledoos? (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Armasta või vihka seda, aga jõulumuusika on iga detsembrikuu lahutamatu osa. Kas varakult jõulumuusikaga ümbritsetud olemine aitab meid rahulikku pühademeeleollu viia või hakkab mõjutama hoopis vaimset tervist, selgitab Muusikateraapia Keskuse terapeut PhD Alice Pehk.

Mõõdukas koguses jõulumuusikat tekitab rahulolu

Teadusuuringutele tuginedes võib väita, et üldiselt mõjub jõulumuusika kuulamine inimestele pigem hästi. «Aju loob jõulumuusikaga tuttavad positiivsed seosed, mis omakorda aitavad luua turvatunnet, rõõmu ja rahulolu,» märgib Pehk. Uurimused näitavad muuhulgas, et jõulumuusikast lõikavad enim kasu kaubanduskeskused, sest keskkonnale vastavalt valitud muusika mõjutab positiivselt jõuluaegset ostumiljööd ja seeläbi kauplustes veedetavat aega.

Jõulumuusika üledoos on kerge tekkima

Muusikateraapia Keskuse terapeudi sõnul kogeb isegi kuni 60% inimestest niinimetatud jõulustressi. «Kui pühademuusikat liiga vara mängima hakatakse, võib see inimeste jaoks toimida stressitunde päästikuna,» ütles Pehk. Samuti on muusika meeldivus mõjutatud ka tagurpidi U printsiibist: esimesi kordi muusikapala kuulates hakkab see järjest rohkem meeldima, kuna saab meie jaoks tuttavamaks, mingil hetkel tekib küllastus ja vastupidine efekt.

«Tänapäeva tehnoloogia annab meile rohkem võimalusi ümbritsevat keskkonda kujundada,» ütles Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina. «Nagu muusikaterapeut selgitas, siis jõulumuusika puhul on inimeste taluvuspiir erinev. Kui tunned, et pühadeperioodi helid sind häirivad, võib kõrvaklappidest kuulata endale meelepärast muusikat. Teisalt, kui tahad end muusika abil varakult jõulumeeleollu viia ja ümbritsevaid inimesi mitte stressi ajada, siis on abiks näiteks juhtmevabad ja mürasummutavad kõrvaklapid.»

Raskem on olukorrale lahendust leida näiteks teenindajatel või teiste ametialade esindajatel, kelle töökohas jõulumuusika pidevalt taustal mängib. Pehki sõnul kulub neil inimestel hulk energiat, et pidevalt korduv ja lõpuks tüütult mõjuv muusika oma teadvusest välja lülitada. «See koos üldise jõulustressiga võib tekitada probleeme klientide teenindamisel, mistõttu tuleks pühade ajal müüjate suhtes olla heasoovlik,» rõhutab Pehk.

Jõulumuusika negatiivne mõju mõnede inimeste jaoks võib tuleneda sellest, et niisugune muusika seostub hingevalu, kurbuse või üksildustundega, sest loome enda jaoks ise muusikale tähenduse tuginedes enda kogemustepagasile. Nii võibki juhtuda, et kuulates mõnd muusikateost võib üks inimene kogeda õnnetunnet ja rahulolu ning teine samaaegselt ängi ja stressi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles