Kolm asja, mida peaksid pikal lennureisil kindlasti tegema

PM Tervis
Copy
Pikad lennureisid on tervisele kahjulikud.
Pikad lennureisid on tervisele kahjulikud. Foto: Shutterstock

Pikad lennureisid on puhkuste ebameeldiv, ent lahutamatu osa, millega kaasneb sundasendis istumine ja piiratud liikumine. Selleks et vähendada sundasendi kahjulikku mõju tervisele, tuleks end lennureisil regulaarselt liigutada.

Selleks et pikal lennul end mugavalt tunda, tuleks kanda venivaid riideid, mis ei pigista ega pärsi verevarustust, ning tarbida piisavas koguses vedelikku. Samuti võiks lennu vältel korduvalt püsti tõusta ning end liigutada, sest kaua sundasendis istumine suurendab trombi riski ning põhjustab liigesevalusid. Eksperdid panid kokku kolm soovitust, mida võiks järgida, et vähendada lennureiside kahjulikku mõju tervisele.

  1. Võimalusel tõuse iga 30 minuti tagant püsti ja jaluta veidi edasi-tagasi, et venitada jalgu ja parandada verevarustust jäsemetes ja ajus. Püsti olles võiks teha venituse ette ja puudutada oma varbaid ning seejärel end aeglaselt selga venitades püsti tagasi rullida.
  2. Sundasendis istudes vajuvad inimese õlad longu ning see pärsib verevarustust peas ning põhjustab kaela- ja seljavalu. Selle vältimiseks tuleks jälgida rühti ning venitada regulaarselt kaela, õlgu ja ülaselga. Seda võib teha näiteks, tõstes käed üle pea ja venitada end otse üles ning siis küljelt küljele. Samuti võib liigutada läbi kõik liigesed: sõrmed, randmed, küünarliigesed, õlad, puusad, põlved, pahkluud ja varbad.
  3. Sageli on jalgadel lennukis vähe ruumi ning pärsitud verevarustuse tõttu lähevad jalalabad paiste ning suureneb trombi oht. Selle vähendamiseks võib istudes pigistada tuhara- ja reielihaseid ning hoida pinget viis või kümme sekundit ning korrata harjutust kümme korda. Teine viis jalgade verevarustuse parandamiseks on tõusta püsti ning tõsta kordamööda põlv vastu rindkeret.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles