Ohtlikult vussis pepu: paisuvat geeli täis kannikatest päästab amputeerimine

PM Tervis
Copy
Hüdrogeel paisub organismis leiduva vee arvel ja seguneb eluskudedega.
Hüdrogeel paisub organismis leiduva vee arvel ja seguneb eluskudedega. Foto: Kuvatõmmis videost

«Erinevad mõtted jooksevad peast läbi – šokk, intrigeeritus, isegi hirm. Mis seal sees küll on?» juurdles preili Courtney kummuvat hiidpeput nähes ilukirurg Paul Nassif. Naine tuli vabanema mühklikeks kamakateks süstitud kannikatest ilukirurgia apsakaid kajastavasse saatesse «Botched» ehk «Vussi aetud».  

Kannikasüstid sooritanud naine ütles Courtney`le, et tegu on hüdrogeeliga. Saates protseduure tegevad kirurgid selgitasid, et hüdrogeel on sünteetiline polümeer – kehasse süstitult imab geel endasse vett ja seondub kudedega. Probleemiks on aga ühildumisel ähvardav immuunsüsteemi reaktsioon – keha tahaks võõrast plögast vabaneda –, ja tagajärjed võivad olla katastroofilised.

Preili Courtney ütleb, et valu käes ta ei kannata, aga sõrmi kannikasse surudes on tunda midagi imelikku.

Naise peput katsudes tõdesid kirurgid, et kannikad on nagu kivistunud, ja kuskil ei paista olevat eralduskohta kehaga ühte sulanud geeli ja tervete kudede vahel. Kirurgid pakkusid ainsa võimaliku lahendusena kannikate täielikku amputeerimist. Sellega Courtney nõus polnud. Tohtrid lohutasid aga naist, et vähemalt polnud geeli süstitud sügavale tuharalihasesse, mille korral oleks see sattunud vereringesse ja võinud põhjustada surma. Nad avaldasid lootust, et ehk suudavad tulevikus leida siiski probleemile lahenduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles