Proviisor vastab: millised looduslikud vahendid aitavad vähendada ärevust ning stressi?

PM Tervis
Copy
Stress kasvab üle pea?
Stress kasvab üle pea? Foto: Shutterstock

Ärevuse ja stressi vähendamiseks on ammusest ajast kasutatud erinevaid taimi. Tavaliselt otsitakse apteekritelt abi pigem kergemate meeleoluprobleemide puhul ja raskemakujuliste murede korral peaks kindlasti pöörduma arsti poole.

Minudoc.ee proviisor ning toitumisnõustaja Jelena Karjagina räägib, millised on tuntumad looduslikud antidepressandid ning rahustid.

Liht-naistepuna 

Liht-naistepuna toime avaldumiseks kulub reeglina kaks kuni neli nädalat. Peab arvestama, et naistepunal on palju koostoimeid erinevate ravimitega, samuti ei sobi see rasedatele ja imetavatele emadele. Naistepunal on fotosensibiliseeriv toime, seetõttu peaks kasutamise ajal hoiduma nii päevitamisest kui solaariumist.

Palderjanijuur

Palderjanijuurt kasutatakse rahutuse, stressi ning uinumisraskuste korral. Palderjani puhul peaks samuti arvestama võimalikke koos- ja kõrvaltoimetega. Näiteks võib ta suurendada antidepressantide ja und soodustavate ravimite toimet. Kõrvaltoimetena on kirjeldatud iiveldust, kõhukrampe ja maoärritust. Võib häirida autojuhtimist ja masinatel töötamise võimet.

Sidrunmeliss

Sidrunmeliss on tuntud närvilisuse ja ärevuse, aga ka uinumisprobleemide leevendaja. 

Humalakäbid on nõrgalt rahustava toimega, seetõttu kombineeritakse neid tihti teiste taimedega. Eriti levinud on nad und soodustavates preparaatides. Üleannustamisel võib tekkida iiveldus, pearinglus ja unisus. Ei tohiks kasutada liigse unisuse ja väsimuse korral, raseduse ja imetamise ajal. 

Veiste-südamerohi 

Veiste-südamerohi on samuti kesknärvisüsteemi rahustava ja und soodustava toimega. 

«Lisaks taimsetele ekstraktidele võib rahustavate preparaatide koostisest leida magneesiumi, mis on normaalseks närvitalitluseks vajalik,» kommenteerib Karjagina. «Sageli lisatakse veel ka B-rühma vitamiine. Nendest on olulisemad närvisüsteemi tervise säilitamiseks B1, B6 ja B12. Vitamiin B6 tagab ka magneesiumi parema imendumise,» lisab ta. 

Taimsete preparaatide kasutamisel tuleb arvestada, et toime saabumine võtab kauem aega kui retseptiravimitel ja parim tulemus saavutatakse järjepideval kasutamisel.

«Arstiga või apteekriga peaks konsulteerima, kui teil on kroonilised haigused või kui kasutate retseptiravimeid – eriti meeleolu mõjutavaid ja und soodustavaid retseptiravimeid. Kindlasti mainige apteekrile taimsete preparaatide ostmisel ka seda, kui olete rase või imetate last.»

Käsimüügis võib leida preparaate ühe taimega, kuid enamik sisaldab mitut taimset ekstrakti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles