Ravimite tarnehäirete tõttu on tänavu olnud ohus vähemalt saja vastsündinu tervis

Copy
Vastsündinu. Pilt on illustratiivne.
Vastsündinu. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Eesti Lastearstide Selts on mures lastele mõeldud ravimite ebapiisava kättesaadavuse pärast, kuna tarneraskused on muutunud enneolematult suureks ja puudutavad teravalt lapsi, vahendab Med24.

«Käesoleval aastal oli Eestis olukord, mil vähemalt saja vastsündinu tervis seati ohtu, sest paaris Eesti haiglas lõppesid kõigile vastsündinutele sünnil manustatava K-vitamiini varud ning seda ei olnud võimalik välja kirjutada apteegist neile lapsevanematele, kes eelistavad süstile suukaudset manustamist,» teatas Eesti Lastearstide Seltsi president Ülle Einberg sotsiaalministeeriumile saadetud pöördumises. «Seda ravimit kasutatakse ka eluohtlike veritsuste raviks suurematel lastel ja täiskasvanutel. Seega peaks see olema alati kättesaadav.»

Einberg lisas, et kaua ei olnud turul tsüstilise fibroosiga lastele elutähtsat igapäevast ravimit, samuti puudus müügilt taimede õitsemise ajal vajalik allergiaravim opatanool.

«Nimekirja võiks jätkata. Praegu näiteks ei ole süstitavat penitsilliini Tallinna Lastehaiglas tarneraskuste tõttu,» teatas Einberg. «Lastele puuduvad Eesti väikese ravimituru tõttu väga paljud Euroopa teistes riikides saadaolevad lastele sobivad ravimivormid (siirupid, suspensioonid, tilgad, küünlad jne), mistõttu tuleb neile välja kirjutada täiskasvanute tablettidest tehtavaid pulbreid.»

Einberg juhib tähelepanu ka harvaesinevate haigustega kaasnevale pikale ravimite ooteperioodile ja teeb ettepaneku algatada Eestis ametlik diskussioon ja kutsuda kokku komisjon olukorra lahendamiseks, et kiirendada ravimite jõudmist patsiendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles