Haigekassa kinnitas 2012. aastaks tänavusest kaheksa protsenti suurema eelarve

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa kinnitas 2012. aasta eelarve.
Haigekassa kinnitas 2012. aasta eelarve. Foto: Toomas Huik

Haigekassa nõukogu kinnitas 2012. aasta eelarve ja arengukava aastateks 2012-2015. Haigekassa järgmise aasta eelarve maht on võrreldes selle aastaga ligi kaheksa protsenti suurem.


Suurimate muudatustena kaotatakse järgmisel aastal tervishoiuteenuste hindadele 2009. aasta sügisel ajutiselt kehtestatud koefitsient, suurendatakse perearstide rahastamist, parandatakse märkimisväärselt diabeetikute ravivõimalusi ja lisatakse veel mitmeid uusi tõenduspõhiseid tervishoiuteenuseid.

2012. aasta eelarve kuludeks on planeeritud 787 miljonit eurot ning tulude suuruseks 781 miljonit eurot. Jaotamata tulemit plaanitakse kulude katteks kasutusele võtta 6,6 miljoni euro ulatuses.

Ravikindlustuse eelarvest kulub ligi 563 miljonit eurot tervishoiuteenustele, mis moodustab eelarve kuludest 71 protsenti. Sealhulgas on üldarstiabi osutamiseks planeeritud üle 71 miljoni euro, eriarstiabiks 448 miljonit eurot ning hooldusraviks 17 miljonit eurot.

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov tunneb heameelt tervishoiuteenuste hindadele kehtestatud koefitsiendi kaotamise üle. «Hea, et suutsime taastada masueelsed tervishoiuteenuste hinnad, saame jälle lootusrikkamalt tulevikku vaadata,» ütles ta.

1. jaanuarist kehtima hakkavasse tervishoiuteenuste loetellu on lisatud 30 uut teenust. Olulisi muudatusi on tehtud ka uue aasta algusest kehtima hakkavas meditsiiniseadmete loetelus, mis parandavad diabeetikutele mõeldud meditsiiniseadmete kättesaadavust ja võimaldavad tõsta diabeediravi kvaliteeti. Lisaks laieneb ka teiste meditsiiniseadmete valik.

Koostöös perearstide seltsiga ette valmistatud uuendused perearstide rahastamises aitavad kaasa üldarstiabi süsteemi paremale toimimisele. Suureneb perearstidele makstavate pearahade diferentseeritus vanusrühmade lõikes ning tõusevad baasraha ja maapiirkondades töötavatele perearstidele suunatud kaugusetasu.

Uuringufondi maht kasvab kahe protsendi võrra ning kvaliteedisüsteemis hea tulemuse saavutanutele lisandub uuringufondi kolmas tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles