Teadlased selgitavad, miks beebi Yoda nii armas on

Lilian Laanepere
Copy
Beebi Yoda Disney uuest sarjast "The Mandalorian".
Beebi Yoda Disney uuest sarjast "The Mandalorian". Foto: Ekraanitõmmis

Teadlased selgitasid välja, mis juhtub inimeste peas, kui nad näevad armsat looma, olendit või beebit. Viimasel ajal meedias laineid löönud Tähesõdade maailmast tuntud beebi Yoda on hea näide sellest, et teatud füüsilised omadused tekitavad inimestes tugevaid emotsioone.

California Ülikooli teadlased selgitasid, et teatud füüsilised omadused nagu suured silmad, pisike nina ja ümarad põsed tekitavad inimestes tugevaid tundeid ja rahulolu, millel on konkreetne funktsioon. Beebi Yoda ei ole küll välimuselt nagu inimbeebi, kuid näeb sellegipoolest äärmiselt haavatav ja armas välja. Inimestel tekib tahtmine armsa olendi eest hoolitseda, temaga suhelda ning teda puudutada. Teadlaste sõnul on tegemist olulise reaktsiooniga, mis motiveerib inimesi abitute beebide või väikeloomade eest hoolitsema ning neid kaitsma.

Teadlased on leidnud, et sageli tekitavad väga armsad loomad või lapsed inimestes tahtmise neid tugevalt pigistada, sülle võtta, väntsutada või näpistada. Tegemist ei ole sooviga olendile päriselt viga teha – inimestel esineb ka teisi vastuolulisi reaktsioone nagu pingelises olukorras närviliselt naermine või rõõmupisarad.

Armsa laps või looma vaatamine või temaga suhtlemine stimuleerib aju naudingukeskust – 2015. aastal korraldatud uuringust selgus, et inimesed, kes reageerivad armsatele piltidele intensiivsemalt, kogevad ka tugevamat füüsilist tungi asju või elusolendeid pigistada. Katse käigus oli osalejatel käes mullikile ning leiti, et mida tugevam emotsionaalne reaktsioon tekkis, seda rohkem lõhkusid inimesed ka mullikile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles