Loe, mis on parim viis haigena seksimiseks

PM Tervis
Copy
Haigena seksides peab olema ettevaatlik.
Haigena seksides peab olema ettevaatlik. Foto: Shutterstock

Talviti levivad haigused märksa kergemini, sest inimesed veedavad rohkem aega siseruumides ning viirused paljunevad külmas ja kuivas õhus hõlpsamini. See tähendab, et inimesed on tihemini haiged ning tasub teada, kas ja kuidas peaks haigena magamistoas toimetama.

Hea viis, kuidas otsustada, kas haigena seksida või mitte, on sümptomite paiknemise järgi – muretsemiseks pole põhjust, kui sümptomid esinevad kaelast üleval pool ehk peavalu, nohu ja kurguvalu. Sellisel juhul võib seksimisest isegi kasu olla, sest seks leevendab valu ning parandab meeleolu. Kui aga sümptomeid esineb ka kaelast all pool ehk kõhuvalu, tugev köha, külmavärinad, valu rindkeres või hingates, tuleks lasta kehal pigem puhata. Arstide sõnul ei pea kergema külmetuse tõttu voodielust loobuma – küll aga tuleks enda ja partneri tervise huvides meeles pidada järgmisi nõuandeid.

  1. Külmetushaigused ja gripp ei levi sugulisel teel, mis tähendab, et rohkem tuleks muretseda suudlemise kui seksimise pärast. See ei tähenda veel, et partner seksides kindlasti ei haigestu, aga nakatumine toimub üldjuhul sülje või hingeõhu kaudu. Seepärast on parim viis haigena seksimiseks oraalseks, mille käigus on nakatumise oht kõige väiksem.
  2. Seksida ei tohiks, kui inimesel on kõhuviirus, sest kõhuviiruse bakterid püsivad kehast väljaspool elus kuni 72 tundi ning nakkusohtlik on kõik, mida haige inimene puudutanud on.
  3. Samuti ei tohiks seksida, kui inimesel on kõrge palavik (üle 38°C). Üks levinud müüt on see, et seksimine aitab palaviku välja higistada, kuid tegelikult ei vasta see tõele. Palavik on keha normaalne reaktsioon infektsioonidele ja haigustele ning on vajalik selleks, et immuunsüsteem oma tööd teeks. Palavikuga seksides võib keha temperatuur aga liiga palju tõusta, mis võib inimese enesetundele halvasti mõjuda ning kehale stressi põhjustada.
  4. Teine levinud müüt on see, et haigena peaks vältima nii seksi kui eneserahuldamist, sest see viib kehast välja liiga palju vedelikku ning mineraale. Kindlasti tuleb haigena piisavalt vedelikke tarbida, kuid kui tegemist pole just mitmetunnise seksimaratoniga, ei ole muretsemiseks põhjust.
  5. Teadlased on kindlaks teinud, et regulaarne seks aitab ennetada haiguseid, sest see tugevdab immuunsüsteemi. Seega seks ei pruugi küll aidata kiiremini haigusest vabaneda, kuid võib olla tõhus viis, kuidas haiguseid ennetada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles