Ravimite liigtarvitamine võib põhjustada peavalu

Copy
Peavalu
Peavalu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ravimi liigtarvitamise peavalu on päevakorral olnud juba üle 80 aasta, ütleb Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Kati Toom. Miks see tekib?

Ravimi liigtarvitamise peavaluks nimetatakse arsti sõnul peavalu, mis esineb rohkem kui 15 päeval kuus, tekib mingi muu esmase peavalu foonil ning mille põhjus on regulaarne peavalu hooravimite liigtarvitamine rohkem kui kolme kuu jooksul, vahendab Med24. Tegemist on seega teisese peavaluga, mis ei teki, ilma et patsiendil juba ei oleks mingit esmast peavalu, näiteks pingetüüpi peavalu või migreeni.

Esimesed kirjeldused sellest haigusest pärinevad Toomi sõnutsi 1930ndatest, mil erinevad autorid hakkasid migreenihoogude pikenemist ja sagenemist seostama just migreeni hooraviks kasutusel olnud ergotamiini liigtarvitamisega. Kindel definitsioon valuvaigistite liigtarvitamise peavalule pakuti 1951. aastal. Kirjeldati 52 migreenipatsienti, kelle peavalu muutus ergotamiini tarvitamise foonil igapäevaseks ning kelle peavalude sagedus vähenes, kui ergotamiini tarvitamine lõpetati. Toom märgib, et ravimi liigtarvitamise peavalu võib tekkida ükskõik millise peavaluvastase hooravimi liigtarvitamisel.

Loomkatsetes on näidatud, et pärast pidevat peavaluvastaste ravimite manustamist tekivad muutused kesknärvisüsteemi virgatsainete ja nende retseptorite tootlikkuses ning tekib kesknärvisüsteemi tundlikumaks muutumine valustiimuli suhtes.

Väiksema riskiga valuvaigistiteks loetakse paratsetamooli, aspiriini ja teisi mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid. Neid ei tohiks tarvitada rohkem kui 14 päeval kuus. Suurema riskiga ravimite hulka kuuluvad triptaanid, opioidid, kombinatsioonanalgeetikumid (näiteks paratsetamooli ja kodeiini või paratsetamooli ja kofeiini sisaldavad preparaadid) ning ergotamiin, mille puhul loetakse ohutuks tarvitamist kuni kümme päeva kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles